Shipping-ul mondial se îndreaptă spre o criză acută de ofițeri

201
Shipping-ul mondial se îndreaptă spre o criză acută de ofițeri - shippingulmondialseindreptaspreo-1627566910.jpg

Articole de la același autor

Industria mondială a shipping-ului este amenințată cu o nouă criză de ofițeri. Potrivit unul raport realizat de Camera Internațională de Transport Maritim și BIMCO, deficitul actual de ofițeri al flotei mondiale este de 26.240 de persoane, dar va crește la 89.510 de ofițeri, în anul 2026.

Raportul arată că numărul femeilor navigator a ajuns la 24.059 în prezent, cu 45,8% mai multe decât în 2015. Procentul femeilor marinar certificate STCW este estimat la 1,28% din totalul forței de muncă din shipping-ul mondial.

Se estimează că 1,89 milioane de navigatori muncesc, în prezent, în flota comercială a lumii, operând peste 74.000 de nave.

Ceea ce nu spune raportul este că întreaga vină pentru penuria de ofițeri revine exclusiv companiilor de navigație, care nu asigură locuri de practică pentru cadeți și nu vor să investească în pregătirea lor. Marea majoritate a armatorilor vor ofițeri de-a gata, pregătiți pe banii altora.

Învățământul superior de marină din România scoate, în fiecare an sute de absolvenți, dar un procent mic dintre aceștia reușesc să ajungă pe mare, să facă practica de cadet și să dea examenul de brevet. Cei mai mulți dintre armatorii care angajează ofițeri români nu asigură locuri de practică pentru cadeți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde