X
X
Mai multe ştiri online:

SE SCUMPESC GAZELE! Cât vor avea de plătit românii începând cu luna aceasta

Ştire online publicată Luni, 08 Ianuarie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis majorarea prețului gazelor pentru consumatorii casnici începând cu 10 ianuarie 2018, astfel că o factură medie va crește cu 4,8 lei pe an, transmite Agerpres.ro.

Reprezentanții instituției explică faptul că, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei, și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

"Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kWh. Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licență de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018", se arată în comunicat.

Oficialii ANRE mai arată că impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/KWh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/lună/loc de consum. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3471 secunde