Se pregătesc mari investiții portuare și edilitare, la Constanța

2047

Articole de la același autor

"Proiectul de modernizarea și sistematizarea accesului în portul Constanța, pe la Poarta 1 a fost finalizat" , a anunțat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, în cadrul conferinței de presă organizate luni, 15 octombrie 2018, împreună cu Decebal Făgădău – primarul municipiului Constanța. După cum se știe, administrația portuară și municipalitatea sunt parteneri în acest proiect.

La rândul său, edilul a precizat că investiția a fost realizată cu resurse proprii, din partea municipalității, lucrările fiind executate de compania Confort Urban.

Lucrările de modernizare vor continua. Astfel, construcția privată de lângă Poarta 1 va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, va fi modernizat sistemul de iluminat din zonă, iar taluzul din dreptul statuii lui Anghel Saligny va fi consolidat.

Pentru amenajarea zonei de parcare de la Poarta 1, municipalitatea va organiza un concurs internațional de arhitectură. "Ne propunem să găsim cea mai bună soluție pentru ca, această zonă, utilizată exclusiv de mașini, să devină un punct de atracție", a afirmat Făgădău. Concursul va începe în 2019. "Îmi doresc ca până la finalul acestui prim mandat, să pun, într-o expoziție, proiectele propuse, astfel încât constănțenii să poată da notă fiecărui proiect. Nota lor va conta în proporție de 50 la sută, alături de cea a specialiștilor", a afirmat Făgădău.

Edilul a anunțat că: "Pe dată de 22 octombrie 2018 vor începe lucrările de punere în siguranță, de primă urgență, la Cazinoul din Constanța. Ele vor fi realizate printr-un parteneriat încheiat între municipalitate și o companie românească, privată. Primăria a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru acestea. De asemenea, s-a obținut și avizul Ministerului Culturii și s-a întocmit un grafic al lucrărilor. Acestea vor fi finalizate de Ziua Dobrogei (14 noiembrie)." Costurile vor fi suportate de compania privată, a precizat primarul.

Licitația pentru lucrările de reabilitare și restaurare a Cazinoului va fi organizată de Compania Națională de Investiții. Între timp, numeroși membri ai Asociației Restauratorilor de Monumente s-au arătat interesați să lucreze pe gratis la restaurarea Cazinoului. "Vă asigur că în acest prim mandat al meu vor începe lucrările de restaurare a Cazinoului", a declarat edilul.

Referindu-se la participarea municipiului și portului Constanța la Târgul ExpoReal, de la Munchen, în cursul săptămânii trecute, primarul a declarat că investitorii străini s-au arătat deosebit de interesați de standul orașului nostru. În perioada următoare, un concern german, prezent deja pe piața românească de retail, va deschide un punct de desfacere la Constanța.

În cadrul târgului, a fost lansată platforma de investiții a municipiului Constanța, ctinvest.ro. Printre altele, aceasta ar putea atrage capitalul străin (fonduri străine, bănci, companii) în zonele urbane care așteaptă să fie regenerate.

"Pentru sectorul de producție sunt mulți investitori interesați. Viziunea noastră comună este să ne adresăm zonelor neexploatate din portul Constanța. De ce să mergem în câmp, unde investiția privată trebuie dublată de cea publică (în infrastructură, rețele de utilități), câtă vreme în port există toate acestea? Portul este practic cea mai favorizată zonă a orașului. Avem capacitatea să atragem multe investiții productive în port", a afirmat edilul.

Dar atragerea companiilor străine este condiționată, printre altele, de existența unor clădiri de birouri care să se ridice la pretențiile acestora. "Din păcate, municipiul nostru nu are nicio clădire de birouri funcțională clasa A - a spus Făgădău. Tocmai de aceea mă bucur că zona Aurel Vlaicu își va schimba radical profilul. Este deja aprobat proiectul pentru o clădire de birouri de 19 etaje, cu clasa energetică A".

Turismul de croazieră în portul Constanța se relansează, a declarat Nicolae Dan Tivilichi. Astfel, pentru anul 2019 și-au anunțat prezența două nave, care vor face mai multe escale, iar pentru 2020, un număr de opt nave.

Portul Constanța continuă lucrările de investiții în creșterea adâncimilor. În cursul zilei de ieri a fost semnat un contract pe doi ani, pentru dragajul de întreținere, iar până la finele săptămânii va fi semnat contractul pentru dragajul de investiții, a precizat Tivilichi. Odată cu aceste lucrări vor fi amenajate, la Agigea, două dane specializate, pentru navele ro-ro. Totodată, au loc discuții, cu ANAF, referitoare la regimul vamal al camioanelor ce vor ajunge în portul Constanța. "Ne așteptăm să atragem peste un milion de truck-uri pe an", a declarat șeful administrației portuare.

Printre viitoarele investiții se numără, de asemenea, o stație de transformare de 110 KV în portul Constanța, care le va aduce operatorilor portuari economii de circa 20% la facturile de electricitate.

Așteptările portului sunt legate, de asemenea, de dezvoltarea sectorului energetic (petrol și gaze). "În această săptămână, probabil, va fi adoptată hotărârea de guvern privind aprobarea indicatorilor economici pentru dezvoltarea insulei artificiale din portul Constanța și a celor două dane ce vor fi construite acolo. Investiția va atrage mai multe milioane de tone de mărfuri în portul Constanța", a afirmat Tivilichi.

Având în vedere creșterea cu peste 10% a traficului de mărfuri până la această dată, portul Constanța se va înscrie, la finele anului, printre primele 10 porturi din Europa, a anunțat directorul general.

Miercuri, 17 octombrie 2018, la CNAPMC va avea loc o întâlnire cu toate administrațiile portuare, toate asociațiile patronale și toți operatorii portuari, în cadrul căreia se va discuta strategia navală a Dunării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Octombrie 2018
Stire din Economie : Știri din industriile mării
Vineri, 28 Septembrie 2018
Stire din Economie : Ziua portului Constanța la Belgrad
Pagina a fost generata in 0.2704 secunde