Se înființează agențiile de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră

163
Se înființează agențiile de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră - vomaveaagentia-1508431924.jpg

Articole de la același autor

În plină criză de lucrători, Guvernul Tudose a aprobat proiectul legii pentru înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră. Acestea vor fi acreditate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene.

Actul normativ modifică și completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. El prevede că agențiile de mediere pot fi societăți înființate în condițiile Legii nr. 31/1990 (având ca obiect de activitate: "Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă" - cod CAEN 7810) sau societăți cu personalitate juridică înființate în state membre UE.

Actul normativ mai prevede creșterea perioadei în care zilierii pot presta activități pentru același beneficiar. Astfel, pentru zilierii care ocupă un loc de muncă prin intermediul unei agenții de mediere, perioada în care poate lucra pentru același beneficiar crește de la 90 de zile până la maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Agențiile de mediere nu pot percepe taxe pentru demersurile pe care le fac în vederea recrutării persoanelor fizice care doresc să desfășoare activități ziliere.

Noile structuri de mediere vor putea beneficia de fonduri externe nerambursabile pentru formarea profesională a personalului propriu și pentru dezvoltarea capacității administrative.

Furnizorii de servicii de mediere a muncii, acreditați în condițiile prevăzute de H.G. nr.277/2002, pot presta servicii de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră, fără a se supune acreditării prevăzute de noua lege, dacă dreptul de a presta astfel de servicii nu a fost suspendat sau retras, conform prevederilor legale.

Având în vedere faptul că munca zilieră presupune desfășurarea de activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar persoană juridică, aplicarea noilor prevederi din lege va avea ca impact creșterea gradului de ocupare pe piața muncii a persoanelor din categoria de populație care nu are o calificare profesională sau are o educație școlară precară.

În prezent, România se confruntă cu deficit de forță de muncă, iar prin acest act normativ se urmărește asigurarea unui cadru normativ coerent și unitar, care să faciliteze accesul la angajarea în piața muncii a persoanelor care desfășoară activități sezoniere, sporadice sau accidentale.

Analiza pieței muncii și a numărului de zilieri înregistrați la Inspectoratele Teritoriale de Muncă relevă faptul că actualul cadru normativ care reglementează munca zilieră a dus la o creștere semnificativă a numărului de persoane ocupate pe piața muncii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3923 secunde