Scăpăm de haosul din Codul fiscal

278
Scăpăm de haosul din Codul fiscal - scapamdehaos-1404323675.jpg

Articole de la același autor

În sistemul fiscal românesc, din ultimii 25 de ani, momentele reformiste au fost rare și tocmai de aceea memorabile. În schimb, cele anti-reformiste au fost câtă frunză, câtă iarbă. 


Adoptarea Codul fiscal în 2003 și introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor și profitului sunt marile câștiguri. Din nefericire, guvernanții n-au știut să le prețuiască și s-au străduit să strice ceea ce era bun. 


La apariția lor, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală au pus ordine în haosul din sistem, generat de mulțimea impozitelor, taxelor și fondurilor speciale, reglementate prin sute de acte normative. Dar în decurs de un deceniu, haosul a fost refăcut, codurile suferind sute de modificări. 


Mai toți miniștrii de finanțe din ultimii opt ani au promis că vor face ordine în legislația fiscală, că vor rescrie codurile, dar n-au făcut nimic. A trebuit să vină tânăra Ioana Petrescu din America, în fruntea Ministerului Finanțelor Publice, să ia taurul de coarne. În numai cinci luni de când se află la cârma instituției a făcut mai mult decât toți predecesorii ei la un loc. 


În urmă cu câteva zile, pe site-ul ministerului au fost publicate, spre consultare publică, proiectul Legii noului Cod fiscal și al noului Cod de procedură fiscală. Rescrierea constă, în principal, "în reformularea prevederilor actuale, în scopul unei mai bune înțelegeri, în eliminarea disfuncționalităților din legislație și a eventualelor interpretări neunitare, actua-lizarea și reașezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a răspunde atât cerințelor mediului de afaceri, cât și cerințelor organelor fiscale" - precizează ministerul. 
De asemenea, prin rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală s-a urmărit "o abordare facilă a legislației fiscale de către contribuabili și o administrare coerentă a sistemului de impozite și taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat".


În următoarele luni, cele două proiecte vor fi supuse unei ample consultări publice cu reprezentanții mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali și ai tuturor factorilor interesați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5109 secunde