Sărbătorile pascale ne-au arătat ce e mai rău în economia românească

853
1
Sărbătorile pascale ne-au arătat  ce e mai rău în economia românească - sarbatorilepascale-1492429405.jpg

Articole de la același autor

Sărbătorile pascale au relansat numeroase activități economice. Crescătorii de oi au vândut turme întregi de miei și berbecuți în târguri, piețe și pe internet. Crescătorii de găini au livrat suta de milioane de ouă, unitățile de panificație au produs munți de cozonaci, iar cramele au vândut un fluviu de vin.

Paștele s-a dovedit a fi o mare afacere pentru comercianți, unitățile de turism, prestatorii de servicii pentru populație, transportatori și producătorii de carburanți. S-au cumpărat cantități uriașe de carne, legume și fructe, de făină, zahăr și ulei, îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării, bijuterii și parfumuri. În cinstea marii sărbători, oamenii și-au primenit și înnoit casa și garderoba.

Potrivit unor estimări, Paștele din 2017 i-a costat pe români peste 3,5 miliarde de lei. O infuzie financiară atât de mare, în numai trei - patru zile, a făcut ca motoarele economiei să lucreze la turație maximă. Cel mai mult au profitat importatorii. Produsele agro-alimentare străine au dominat, ca de obicei, vânzările din piețe și hipermarket-uri, ceea ce este o dovadă a slăbiciunii agriculturii românești. Privind la galantarele care gemeau de prea multe legume turcești, m-am întrebat dacă mai există cumva legumicultură în țara noastră.

Paștele, ca și celelalte mari eve-nimente din viața românilor, se dovedește a fi o sărbătoare foarte scumpă. Acest lucru nu se datorează neapărat legii obiective a cererii și ofertei. Într-adevăr, cererea de produse și servicii a explodat, dar nu a fost capabilă să depășească oferta. Cea mai bună dovadă este faptul că magazinele și tarabele nu s-au golit de mărfuri și că foarte mulți miei și berbecuți au rămas nesacrificați.

Prețurile au crescut datorită unei reguli nescrise și sfântă pentru comercianții din România. La alte popoare europene, regula comerțului de sărbători este exact pe dos.

Cele mai mari creșteri le-am observat la legume. În hipermarket-uri au fost majorate și cu 50 - 60% la produsele cele mai căutate, iar în piețe, chiar și 70 - 80%. Nu numai că prețul legumelor a explodat, dar unele dintre marile magazine au expus la vânzare gunoaie amestecate cu marfa bună, la prețuri umflate. Este nu doar o dovadă de lăcomie, ci și de dispreț față de cumpărători și sfânta sărbătoare a Paștelui. Nu cred că magazinele din Germania și Austria, care aparțin acelorași rețele comerciale, și-ar permite să procedeze precum cele din țara noastră.

În transportul de persoane, situația a fost în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în piețe. Trenurile de călători au fost supraaglomerate. S-au vândut foarte multe locuri în picioare, oamenii încărcați cu bagaje fiind nevoiți să călătorească ore întregi, înghesuiți ca sardelele. Compania feroviară și-a sporit câș-tigurile, supunându-i la chinuri pe bieții călători.

De sărbătorile pascale evaziunea fiscală a explodat. Așa-zișii producători de legume și fructe din piețe au vândut cantități uriașe de marfă turcească și bulgărească fără să taie un bon fiscal. De ani și ani, sunt ignorați de Fisc. Mă întreb, cum îi va determina ANAF pe evazioniștii din piețe să își declare veniturile, când se va trece la mult discutata globalizare a acestora, dacă acum nu-i poate obliga să elibereze bonuri fiscale? Dar ce să mai vorbim, introducerea impozitul pe venitul global nu vizează economia subterană, ci pe contribuabilii corecți.

Din păcate, sărbătorile pascale din acest an ne-au arătat mai abitir decât în alte ocazii ce are mai rău și urât economia românească. 

Comentează știrea

Blat istii
18 aprilie 2017
pentru cine bat clopotele ..

Corectie: Bietii calatori s-au inghesuit ca sardelele in putinele trenuri batandu-si joc de ei insisi, Cand cumperi bilet in picoare in tren stii ca sigur vei sta in picioare, ai de ales intre chinul calatoriei sau statul acasa. Care este de preferat fuduluiei ca ai calatorit de Paste. Pastele nu este oricum menit prilej de chiolhan cu neamurile. Dar cine sa ne pomenesaca despre asta? Preafericitul Daniel cel cat un luptator de sumo?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4028 secunde