S&P menține ratingul României la ultima treaptă recomandată pentru investiții

119
S&P menține ratingul României la ultima treaptă recomandată pentru investiții - standardpoor2014062311240828-1552729522.jpg

Articole recomandate

Standard & Poor's, cea mai mare agenție de rating a riscului de credit din lume, a păstrat ratingul de țară al României la BBB-,  cu perspectivă stabilă, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiții. În comunicatul agenției sunt enumerate însă și condițiile în care această perspectivă ar putea fi reconsiderată și este menționată inclusiv lupta anticorupție și modificarea legilor justiției.


Agenția a amânat în prima fază, la 1 martie, luarea unei decizii privind perspectiva de rating a României, ca urmare a unei solicitări a Guvernului de la București care ar fi promis renunțarea la unele măsuri prevăzute de controversata ordonanță a lăcomiei.


"Credem că guvernul român va solicita o reacție din partea unor acționari interni importanți și va revizui prevederi-cheie din ordonanța de urgență 114. În opinia noastră, un astfel de pas este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienței politicii monetare și să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creștere a economiei pe termen mediu", arată agenția de rating într-un comunicat publicat vineri, 15 martie 2019. 


"Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă așteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunțată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obținerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creșterea datoriei și la creșteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului", avertizează S&P.


Agenția are și o serie de comentarii critice.


"Până acum, politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând resursele fiscale disponibile pe creșterea salariilor și pensiilor. Inițiativele pentru o reformă structurală lipsesc, în detrimentul unei rețele de infrastructură precare și a unui sistemului de învățământ subperformant. (...) În plus, România continuă să sufere din cauza corupției, deși
Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese în ultimii ani. Controversatele reforme din justiție care ar putea slăbi incriminările pentru corupție și interferența politică asupra  instituțiilor independente riscă să slăbească statul de drept și să diminueze mecanismele de control", arată S&P. 


În cazul în care ordonanța lăcomiei ar suferi modificări insuficiente, S&P consideră că taxele nou introduse ar putea cauza întârzieri în planurile de investiții străine, în special în sectorul energetic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0046 secunde