Românul care a reușit în afacerile petroliere din Ecuador

1813
Românul care a reușit în afacerile petroliere din Ecuador - radumihail1-1333286603.jpg

Inginerul Radu Mihail, consulul general onorific al României la Quito, Ecuador, s-a numărat printre oaspeții de seamă prezenți, vinerea trecută, la botezul navei "Histria Crown", construită de Șantierul Naval Constanța.
Este unul dintre românii care au plecat "afară" și au reușit să se ridice prin muncă inteligentă, perseverență și curaj. De profesie inginer în domeniul petrolului și gazelor, a lucrat înainte de 1989 la fosta întreprindere "Rompetrol".
În 1985 a emigrat în Ecuador, iar după Revoluția din Decembrie ´89, a revenit în patrie cu gândul de a pune pe picioare propria afacere, în Ecuador.
A luat cu sine mai mulți tehnicieni care lucraseră în sectorul petrolier, pe partea mecanică și în foraj, în mai multe țări, printre care și Ecuador. Împreună cu ei și cu credite de la bănci, a pus bazele companiei "Geopetsa Servicios Petroleros" SA.
Actul de naștere al firmei datează din octombrie 1990. Compania execută lucrări de foraj petrolier, producție, servicii de reparații capitale la sonde și operații speciale. La această oră, grupul petrolier numără 240 de salariați. "A fost un drum greu, dar am reușit" - spune inginerul.
Performanța sa a fost apreciată de țara natală, care l-a desemnat consul general onorific la Quito. Trebuie precizat că reprezentarea diplomatică a României în Ecuador este asigurată de ambasada din Peru.
"Relațiile diplomatice dintre Româ-nia și Ecuador au încetat după ce, în anul 2000, la reciprocitate, s-au închis ambasadele celor două țări. E o tendință generală, întâlnită mai ales în rândul țărilor din Uniunea Euro-peană. Acestea se ajută reciproc acolo unde nu au reprezentanțe diplomatice. Asta face ca și relațiile dintre țări să se răcească, vorba proverbului: Ochii care nu se văd se uită" - afirmă consulul.
Printre urmașii triburilor de amerindieni yumbo, gibaro, chimbcha și ai conquistadorilor, în Ecuador există și o colonie românească, de circa 270 de familii. "Multe dintre ele au rezultat din căsătoria româncelor cu localnici care au studiat în țara noastră" - relatează consulul general.
Schimburile comerciale dintre România și Ecuador sunt slabe și în scădere continuă. De la un total de 82,61 milioane de dolari, în 2007, au coborât la 41,3 milioane de dolari, în 2010. Importurile din Ecuador sunt de două ori mai mari decât exporturile. România importă, în special: banane, cafea și sucuri concentrate. La export predomină: îngrășămintele chimice, medicamentele, produsele chimice și siderurgice, anvelopele, instrumentele și aparatele optice.
În ultima perioadă, datorită companiei "Geopetsa Servicios Petroleros" SA au crescut importurile de echipamente petroliere și utilaje, produse la Târgoviște.
"Distanța mare și costurile de transport ridicate sunt principalele piedici în calea dezvoltării comerțului dintre cele două țări" - explică Radu Mihail.
Economia Ecuadorului e dominată de industria extractivă (a petrolului, la care s-a adăugat, de curând, cea a cuprului), pescuit și agricultură. Se produc, îndeosebi: banane, portocale, cafea, cacao, orez, porumb, zahăr, ulei și miez de palmier, trandafiri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 02 Aprilie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 1.7793 secunde