România s-a împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative: 150 de milioane de euro la -0,11%

220
România s-a împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative: 150 de milioane de euro la -0,11% - euro-1582820263.jpg

Articole recomandate

România s-a împrumutat joi, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunțat joi, în deschiderea ședinței de Guvern, ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu.


Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.


Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.


"Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, așa cum fac alte țări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat și ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România", a declarat Florin Cîțu, potrivit Agerpres.


Acesta a explicat că prin dobânzi negative povara împrumuturilor nu mai este "aruncată" pe generațiile viitoare, iar România dă înapoi mai puțini bani decât a luat.


"România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanță istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generațiile viitoare, le dăm înapoi mai puțini bani. Acest lucru îl făceau țări cu rating mai mare decât România. Noi am reușit, cu guvern interimar, cu situația din România, am reușit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanță istorică", a explicat Florin Cîțu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6142 secunde