România iese jumulită din afacerea Krivoi Rog

119
România iese jumulită din afacerea Krivoi Rog - romaniaiesejumulitadinafacereakr-1623246079.jpg

Articole de la același autor

Combinatul Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide cu Conținut de Fier Krivoi Rog din Ucraina a fost construit de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. Țara noastră a plătit la acea vreme 640 milioane de ruble transferabile (echivalentul a circa 1 miliard de dolari) pentru construcție. În schimb, trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească circa 30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. Din această cantitate a obținut doar 159 mii de tone.

Combinatul nu mai funcționează de 22 de ani. Celelalte state care făceau parte în asociere și-au vândut partea din contribuție la combinat. În schimb, statul român a ales să rămână agățat de această investiție, care a devenit un morman de fier, din care se tot fură.

Din 1999 și până în prezent, statul român, prin Ministerul Economiei, a plătit, în fiecare an, aproximativ 1 milion de euro către trei firme, pentru paza și conservarea combinatului, aceste firme fiind impuse printr-o lege specială.

Pe data de 8 iunie 2021, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-a înaintat Guvernului un memorandum privind identificarea celei mai bune soluții pentru vânzarea, valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog, cu toate drepturile și obligațiile aferente. De asemenea, memorandumul prevede abrogarea Legii nr. 95/31 decembrie 1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului și asigurarea resurselor de finanțare necesare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4672 secunde