România e campioana europeană a evaziunii fiscale numai din vina guvernanților

369
România e campioana europeană a evaziunii fiscale numai din vina guvernanților - fondromaniaecampioanaeuropeanaae-1641996647.jpg

Articole de la același autor

Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, România înregistrează cel mai mic nivel de colectare a taxelor și impozitelor dintre toate statele comunitare. Potrivit Eurostat (oficiul de statistică al Uniunii Europene), în anul 2019, statul român a colectat la bugetul de stat venituri în valoare de numai 26,8% din PIB, față de o medie europeană de peste 40% din PIB.



Epopeea caselor de marcat


Vina aparține, în totalitate, guvernanților români și Fiscului, care au întârziat inexplicabil de mult adoptarea măsurilor ce și-au demonstrat eficiența în celelalte state europene. Iată, înlocuirea caselor de marcat fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele electronice și apoi conectarea lor, prin satelit, la instituțiile fiscale a fost o adevărată epopee. A început în 1999 și s-a încheiat abia la finalul anului 2021.


Guvernanții au întârziat nepermis de mult să facă investițiile în aparatura informatică necesară aplicării noului sistem, demonstrând o incapacitate administrativă ridicată. De ea au profitat evazioniștii.

Codaș la facturarea electronică

Și în cazul adoptării sistemului facturării electronice, statul român este codaș. În anul 2014, Comisia Europeană s-a angajat să asigure introducerea pe scară largă a soluțiilor de facturare electronică în UE și să ajute statele membre să respecte termenul-limită, respectiv aprilie 2019. De la acea dată, toți achizitorii publici trebuiau să primească și să prelucreze facturi electronice conforme cu standardul european. Pentru a se respecta termenul, Comisia a oferit asistență tehnică și a prevăzut un sprijin de aproximativ 40 de milioane de euro pentru perioada 2015 - 2020, în vederea implementării metodei de facturare electronică în sectorul public și privat.

În România, abia în anul 2021 a fost modificat Codul fiscal pentru a se introduce sistemul obligatoriu de facturare electronică E-factura.

În primă fază, acesta va fi aplicat în relația dintre contribuabili și stat (etapa business-to-government). După ce se va vedea cum funcționează și ce îmbunătățiri trebuie aduse, se va trece la pasul următor, de facturare electronică între contribuabili (business to business).

Prin acest sistem se va asigura, în primul rând, transparentizarea cheltuirii banilor publici și, pe de altă parte, o reducere a birocrației.

Până în prezent, sistemul a funcționat prin transmiterea datelor de pe factură de la contribuabil la ANAF, după care ANAF-ul transmitea factura către beneficiar.

Produsele cu risc fiscal ridicat, doar cu E-factura

La începutul anului 2022 se va face încă un pas pe drumul lung al aplicării noului sistem de facturare. Iată, printr-un proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală sunt stabilite produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația dintre doi agenți economici, pentru care furnizorii urmează să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică.

Sunt prevăzute două etape. Astfel, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, furnizorii vor avea posibilitatea de a transmite facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, iar începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi obligați să le transmită prin acest sistem.

Actul normativ stabilește următoarele cinci categorii de produse cu risc fiscal ridicat, pentru care va fi obligatorie facturarea electronică:

- legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile;

- băuturi alcoolice;

- construcții noi;

- produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș);

- îmbrăcăminte și încălțăminte.

Experiența Fiscului a demonstrat că în cazul acestor categorii de produse, evaziunea fiscală este mai mare. Agenții economici implicați au dezvoltat, de-a lungul timpului, numeroase metode de a ascunde veniturile reale și de a fenta eventualele controale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.345 secunde