România cere ca planul european de recuperare economică să fie nediscriminatoriu

Miercuri, 20 Mai 2020
161
Viitorul fond de recuperare economică trebuie să fie nediscriminatoriu la nivelul Uniunii Europene și să se concentreze pe marile priorități, inclusiv pe investiții, iar programul de sprijin pentru combaterea șomajului să fie implementat rapid. Aceasta este poziția României, afirmată de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, la recenta videoconferință a Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Noul instrument presupune o asistență financiară de până la 100 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi și se adresează tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilității (25 miliarde de euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile ar urma să fie de aproximativ 393 milioane de euro.

"Planul de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocrație și condiționalități inutile, să se axeze pe marile priorități, pe investiții, pe necesitățile statelor membre mai puțin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important să punem accentul pe granturi" , a concluzionat ministrul finanțelor.Pagina a fost generata in 0.2859 secunde