România a primit de la UE peste 21 de miliarde de euro

212
România a primit de la UE peste 21 de miliarde de euro - romaniaaprimitdelauepeste21demil-1581608231.jpg

Articole de la același autor

În anul 2020, au loc două evenimente de importanță istorică: cea de-a 140-a aniversare a Băncii Naționale a României și sărbătorirea a 20 de ani de la debutul, oficial, al negocierilor de aderare a României la UE, a amintit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferința "Investiții și investiții în România", organizată de Banca Europeană de Investiții în parteneriat cu BNR.

"Ca veteran în funcție, din 1990, sunt pe deplin conștient în ce măsură România a beneficiat de sprijinul semnificativ oferit de Banca Europeană de Investiții - a declarat Isărescu. Proiectele finanțate de BEI s-au dovedit a fi un catalizator pentru dezvoltare, cu efect multiplicator în toate sectoarele economice.

Cu toate acestea, România continuă să aibă nevoie de strategii solide de creștere bazate pe investiții și să îndeplinească prioritățile de dezvoltare în infrastructură, servicii medicale și întreprinderi mici și mijlocii, precum și să consolideze coeziunea cu celelalte state membre ale UE.

Viitorul va aduce cu siguranță provocări, precum și oportunități. O oportunitate, conform ultimului raport principal al investițiilor al Băncii Europene de Investiții, este contextul actual al ratelor dobânzilor scăzute, care ar putea oferi sprijin pentru accelerarea împrumuturilor și a investițiilor. Există un spațiu adecvat pentru îmbunătățirea investițiilor publice în domenii precum: infrastructura inteligentă, tehnologia digitală și educația. Subiecte destul de noi, precum economia digitală și FinTech, precum și riscurile privind schimbările climatice și finanțele ecologice câștigă teren și importanță pe agenda tuturor, având potențialul de a muta alocarea de capital și de a contribui la investiții noi".

De la aderarea la UE și până în 2018, România a accesat fonduri europene de peste 21 de miliarde de euro, care au contribuit la dezvoltare și au redus decalajul de convergență cu economiile dezvoltate din UE.

Cercetările recente ale BNR privind impactul fondurilor UE asupra economiei românești arată că o creștere cu 1 punct procentual în PIB a fondurilor structurale și de coeziune are un efect pe termen scurt de până la 0,7% asupra creșterii economice și un efect pe termen mediu de până la 3%. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Februarie 2020
Stire din Economie : Leul mușcă din toate valutele
Miercuri, 05 Februarie 2020
Stire din Economie : Euro a cedat 0,02% în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 1.1024 secunde