Război cu mafia medicamentelor compensate

29870
2
Război cu mafia medicamentelor compensate - razboi-1329237532.jpg
Lupta dusă de instituțiile statului împotriva evaziunii fiscale și criminalității economice începe să dea roade. Categoria agenților economici fără case de marcat s-a redus dramatic, iar cei ce le folosesc în scop decorativ sunt o minoritate tot mai restrânsă.

"Campionii" compensatelor

Înfloritoare în urmă cu un an-doi, contrabanda cu țigări și alcool este debilă acum. "La controalele efectuate până în luna decembrie 2011, în întreg județul, n-au mai fost descoperite băuturi și țigări netimbrate, iar în cazul recent investigat, de la restaurantul "Brotăcei", s-au găsit cantități foarte mici" - rela-tează Cristian Radu, comisarul șef de secție al Gărzii Financiare Constanța.

Niciunul dintre domeniile de acțiune ale criminalității economice nu dă atât de mult de furcă instituțiilor statului, precum cel al medica-mentelor compensate. "Sectorul farmaceutic este special - spune șeful comisarilor constănțeni. Secția noastră a început primele cercetări pe acest segment de piață în urmă cu doi ani, demersul nostru fiind o premieră la nivelul Gărzii Financiare din România."

Ținta afacerilor oculte o reprezintă fondurile asigurărilor de sănătate, iar calea lor regală trece prin sistemul medicamentelor compensate. "Ne-a luat mult timp să înțelegem întregul mecanism. A trebuit să studiem în cele mai mici amănunte relația medic - pacient - farmacist - distri-buitor de medicamente - importator" - povestește Cristian Radu.

Cei implicați în acest circuit complex al diagnosticelor, rețetelor, medicamentelor și banilor publici - pacienți, medici, farmaciști sau furnizori - se feresc "să dea din casă" , indiferent de ce parte a legii sunt. Bolnavii, dependenți de medici, pun mai presus propria sănătate și viață, decât legalitatea. În cazul medicilor, farmaciștilor și furnizorilor acțio-nează spiritul de castă. Puțini sunt cei ce acceptă să vorbească despre practicile din acest domeniu atât de complex și de greu de descifrat de către profani.

Într-un mediu atât de opac, de ermetic, Garda Financiară este nevoită să opereze cu mijloacele detectivilor. Statistica s-a dovedit a fi ajutorul cel mai de nădejde. Ea a pus în evidență o serie de anomalii din sistemul de alocare a medicamentelor compensate. Topurile realizate în funcție de diferite criterii au dus la identificarea "campionilor" compensatelor - medici și farmacii -, a celor mai alocate medica-mente din banii publici. De la datele clasamentelor s-a putut merge, din aproape în aproape, pe fir, reușindu-se să se identifice tehnici și metode de fraudare.

Rezultatele concrete au început să apară. "Un prim caz a fost înaintat, deja, Parchetului. Este vorba de un medic dintr-un spital care a eliberat, în aceeași zi, 70 de rețete compensante, pe numele a 70 de bolnavi, care sufereau de aceeași boală și cărora le-a prescris același medicament compensat. Medicamentele au fost eliberate de aceeași farmacie. Controlul a arătat că, la respectiva unitate farmaceutică, medicamentele compensate erau de două ori mai scumpe decât cele necompensate. Mai mult, s-a stabilit că în registrele spitalului, în acea zi, erau înscriși numai patru bolnavi veniți la consult, pentru toți medicii la un loc. Cei 70 de bolnavi pentru care fuseseră eliberate rețetele nu figurau în evidențe" - relatează Cristian Radu.

În urma investigațiilor au fost descoperiți medici și farmacii minuscule, de cartier, care au eliberat și onorat rețete de medicamente compensate în valoare de 2 mi-lioane de euro, într-o perioadă scurtă de timp.

Criminalitate de import

În piață funcționează mai multe rețele de medici, farmaciști și furnizori de medicamente, care parazitează bugetul asigurărilor de sănătate. Ele speculează toate disfuncțiile sistemului: informati-zarea deficitară, nefuncțională din sănătate, mecanismul inadecvat de acordare, înregistrare și urmărire a circuitului rețetelor de medicamente compensate, deficiențele crase în înregistrarea bolnavilor, bolilor și tratamentului prescris etc.

Grupurile infracționale au suportul unor funcționari corupți. "Ne bucurăm de întregul sprijin al conducerii Casei Județene a Asigurărilor de Sănăta-te - spune comisarul șef. Aceasta ne-a cerut ajutorul. Am constat că, atunci când solicităm date de la această instituție, cei vizați de ele sunt alertați. Scurgerea de informații se datorează unor funcționari din cadrul Casei Județene."

Jaful cu medicamentele compensate se aseamănă, în anumite privințe, cu cel realizat prin mecanismul returnărilor ilegale de TVA. Multă vreme, autorităților le-a fost greu să ia urma exporturilor fictive de fier vechi și cereale, dar după ce au descifrat metodele, au început le vină de hac infractorilor, pentru că nu au putut fi șterse toate urmele furăciunilor. Așa se face că, în 2010 și 2011, mafia fierului vechi și cerealelor a fost lovită de un potop de dosare penale, pentru fapte petrecute în anii anteriori. La fel se va întâmpla și în sectorul farma-ceutic.

Investigațiile Gărzii Financiare Constanța au stârnit panică printre infractorii în halate albe și furnizorii de medicamente. Deja au apărut reacții în stil mafiot: reclamații calomnioase, prin care se încearcă să se pună presiune pe comisarii Gărzii Financiare, în încercarea de a stopa controalele.

Se pune întrebarea: care sunt rădăcinile criminalității economice din sănătatea românească? Modul de organizare și de funcționare confirmă ipoteza că avem de a face cu un fenomen de import. În spatele respectivelor rețele se află importatori de medicamente, ai căror acționari sunt firme din paradisuri fiscale.

"Acesta este un motiv pentru mine, în calitate de cetățean, să privesc cu neîncredere medicamentele livrate farmaciilor din România, de astfel de firme, care nu pot fi trase la răspundere" - spune Cristian Radu.

Fenomenul infracțional din domeniul sănătății, îi afectează nu doar pe bolnavi, pe contribuabili. Ca urmare a diminuării frauduloase a resurselor, a blocajului financiar și concurenței neloiale, are de suferit masa mare a medicilor, farmaciștilor și furnizorilor de medicamente cinstiți.

Comentează știrea

rex
15 februarie 2012
corect

Nu cred ca in acest ziar a fost un alt articol la subiect si corect , deci se poate si fara parti-priuri. Daca mergeti pe aceasta linie aveti numai de castigat si sper sa nu fie o rara-avis in paginile ziarului.

wow
15 februarie 2012
senzational

subiect original si in exclusivitate, ziarist tanar si plin de verva. daca n-ar mai prelua subiectele altora- replica da de mai bine de juma de an articole pe tema asta, cu nume si date concrete- pentru a le coafa apoi in stilul somnifer si daca s-ar duce acasa sa faca nani, ar fi perfect. in rest bravo, macar va inspirati de la cei mai buni

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Economie : Patriciu a cerut insolvența MIC.RO
Pagina a fost generata in 1.6376 secunde