Răsadurile, sursă suplimentară de câştig. Cât mai costă şi ce se găseşte în pieţe

1214

Articole de la același autor

Primăvara este anotimpul când încep muncile în câmp şi în solarii. Şi cum timpul nu prea ţine cu legumicultorii, pentru că iarna nu se prea lasă dusă, în pieţe oferta de răsaduri este bogată dar nu prea sunt cumpărători. Şi preţurile sunt destul de convenabile doar soarele să iasă.



A venit luna aprilie şi temperaturile sunt coborâte încă. Propice pentru tinerele vlăstare ar fi o temperatură ce trece de 10 grade în sol dar, din păcate, frigul încă persistă. Luna aprilie este cea în care fermierii încep să pregătească grădinile, solariile şi câmpul pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate. În pieţe, legumicultorii vând răsaduri gata sădite la preţuri destul de convenabile. În piaţa „Tomis III”, Eugen Lainer vinde răsaduri de când se ştie. Împreună cu soţia sa pregătesc, pe rând răsadurile pentru piaţă. „Primele care trebuie plantate sunt roşiile. În fiecare zi aduc la piaţă câte 50 de fire de roşii. Sunt gata pregătite cu rădăcini, cu pământ, trebuie doar puse în pământ. Dar mare atenţie! Dacă temperatura de afară este încă mică, nu este bine pentru că planta îngheaţă. Dacă aveţi solar este bine, dacă nu, puteţi pune sticle de plastic tăiate să le acopere”. 




La domnul Lainer răsadul de roşii este 2 lei, cam cu atât se vinde răsadul de soi de roşie „prekos”. Pentru ea aveţi nevoie de spaţiu de plantare pentru ca planta să se dezvolte în voie. Pe tarabe sunt ghivece cu tot felul de răsaduri. Nu sunt doar legume sau rădăcinoase, puteţi găsi şi plante aromatice, cum ar fi busuiocul, cimbrul sau leuştean şi pătrunjel. Un fir de busuioc verde costă 3 lei, iar un busuioc mai deosebit, mov, costă patru lei. Un ghiveci cu răsad de castraveţi de grădină „cornişon” costă 3 lei. Cel mai scump este ghiveciul cu trei fire de leuştean, pe care-l puteţi cumpăra la preţul de cinci lei. Şi în două spătămâni este tocmai bun, crescut suficient încât să-l adăugaţi la ciorba de miel. Pentru a înfrumuseţa grădina sau balconul, firavele petunii sau vesele crăiţe se vând pentru trei lei minighiveciul.




Răsaduri din seminţe româneşti

Altă piaţă, alte sortimente de răsaduri. Piaţa Griviţei este recunoscută şi pentru vânzătorii de muşcate. Preţurile sunt mai mult decât atractive iar soiurile de muşcate diverse şi în culori variate. Ghivecele mici se vând cu 10 lei bucata, cele mai mari cu 20 de lei. Un alt comerciant are o varietate de răsaduri de legume. Deşi nu este timpul lor la plantare, vânzătorul are răsaduri de vinete din soiurile, „aragon”, „pana corbului”, ardei gras galben, roşu sau kapia, castraveţi urcători, ardei iute, toate la preţul de 1,50 lei. O gamă variată de răsaduri de roşii le vinde tot cu 1,50. Dacă mergeţi în piaţa Griviţei găsiţi răsaduri de roşii din soiurile „Dacia, cristal, Marisa şi roşii de Buzău”. Trebuie să mai ştiţi că majoritatea răsadurilor de legume din cele două pieţe constănţene provin din seminţe româneşti, procurate de legumicultori de la Staţiunea de Cercetare de la Buzău. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3195 secunde