Raport oficial al UE: România nu îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la zona euro

136
Raport oficial al UE: România nu îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la zona euro - euro-1591788100.jpg

Articole recomandate

România nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung, se arată în raportul de convergență pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană, citat de Agerpres.


Legislația din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcția adoptării monedei europene.


Raportul se referă la cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.


Rapoartele de convergență trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.


Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergență, denumite uneori și "criteriile de la Maastricht", care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.


Printre aceste criterii de convergență se numără stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislației naționale cu normele uniunii economice și monetare.


Potrivit concluziilor raportului, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.


Niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puțin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Astfel, Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunțat anterior.


Pe lângă evaluarea condițiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislația națională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepția Croației, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.


Totodată, Comisia a analizat și factorii suplimentari menționați în tratat, care ar trebui luați în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenței. În urma acestei analize a reieșit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic și financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilități macroeconomice și/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri și de cadrul instituțional.


Pe baza raportului de convergență, Comisia înaintează o propunere Consiliului ECOFIN, care - în urma consultării Parlamentului European și a discuțiilor purtate cu șefii de stat și de guverne - decide dacă țara respectivă îndeplinește condițiile necesare și dacă poate adopta moneda euro. Dacă decizia este favorabilă, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare și, pe baza unei propuneri din partea Comisiei și după consultarea BCE, adoptă cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda națională cu moneda euro și care va rămâne stabilit în mod irevocabil.


Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, așa cum se prevede în metodologia strict definită în tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare inițială a implicațiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 și propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare țară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.


"Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.


La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a subliniat că, în ultimele luni, Comisia s-a concentrat pe combaterea discrepanțelor economice din interiorul zonei euro și, la nivel mai general, de pe piața unică - un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus.


"Analizăm astăzi gradul de convergență a șapte state membre în direcția dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie și o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca țările respective să depună eforturi și pentru a asigura o convergență reală în direcția unor niveluri mai ridicate de productivitate și prosperitate - nu în ultimul rând prin reformele și investițiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU", a adăugat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5948 secunde