Protestul împotriva conducerii CSCT se mută din port la Prefectura Constanța

245

Articole de la același autor

Conflictul dintre sindicate și conducerea companiei Constanța South Container Terminal (CSCT) intră într-o nouă fază. După cum se știe, timp de șase zile, reprezentanți ai mai multor sindicate afiliate la Confederația Națională a Sindicatelor „Cartel Alfa” au protestat în fața sediului administrativ al operatorului portuar, împotriva deciziei conducerii acestuia de a concedia trei operatori de pe macaralele portal de cheu, în frunte cu Pavel Nicolae - liderul Sindicatului Uniport Constanța South.

După acel maraton al protestelor, pe data de 25 septembrie 2020, reprezentanții sindicatelor și conducerea unității s-au așezat la „masa verde”, pentru a găsi o cale de stingere a conflictului.

Discuțiile s-au încheiat cu promisiunea reprezentanților companiei că vor analiza revendicările partenerului social și vor răspunde cât se poate de repede. Și, într-adevăr, prin adresa nr. 732 din 2 octombrie 2020 au adus la cunoștința Filialei Constanța „Cartel Alfa” și Federației Sindicatelor Trans - Conex următoarele:

„În cadrul discuțiilor din cadrul întâlnirii desfășurate în cursul zilei de 25 septembrie 2020, vă comunicăm faptul că apreciem deschiderea organizațiilor sindicale spre un dialog direct, acesta fiind modalitatea în care putem consolida relația noastră de cooperare chiar și în momentele în care apar divergențe de opinie.

În ceea ce privește procesul de reorganizare internă a companiei, astfel cum v-am informat și în cadrul întâlnirii, acesta este la acest moment finalizat, iar măsurile luate, inclusiv cea de concediere a salariaților, producându-și integral efectele.

Vă asigurăm încă o dată că la luarea cestor măsuri s-au respectat prevederile legale, iar selectarea salariaților s-a făcut exclusiv pe criterii obiective profesionale.

Motivele care au determinat luarea măsurilor de reorganizare subzistă și la acest moment, neexistând la această dată nicio modificare în contextul socio-economic care să facă posibilă revenirea asupra reorganizării.

Vă asigurăm că analizăm în continuare situația internă pentru a găsi eventuale alternative pentru cei afectați de măsurile de reorganizare.”

Pe scurt: nu s-a rezolvat nimic!

După cum se constată, adresa transmisă celor două organizații sindicale lămurește următoarele probleme:

- cum este posibil ca Pavel Nicolae - liderul Sindicatului Uniport Constanța South, care fusese declarat cel mai performant operator de macara portal de cheu din întregul concern DP World, să ajungă, peste noapte, să nu mai corespundă exigențelor profesionale ale conducerii CSCT;

- de ce Pavel Nicolae s-a ales cu o boală profesională lucrând pe macaralele CSCT? Ce vină și ce responsabilitate are compania față de el?

- de ce – conform declarațiilor protestatarilor – compania le cere lucrătorilor de pe macarale să facă ore suplimentare, iar pe de altă parte a concediat trei macaragii?

- de ce nu le-a oferit celor trei lucrători o soluție alternativă, înainte de a-i concedia?

Cum era de așteptat, adresa conducerii CSCT a reaprins focul nemulțumirii sindicaliștilor, care au decis să reia protestele.

Miercuri, 7 octombrie 2020, între orele 14 – 16, sindicaliștii Uniunii Sindicale Teritoriale „Cartel Alfa” vor picheta Prefectura Constanța și vor cere intervenția Guvernului României pentru rezolvarea situației celor trei muncitori disponibilizați, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderul Ion Caraignat.

Protestul va continua pe 8 octombrie în fața Ambasadei Emiratelor Arabe Unite de la București și se va cere intervenția șeicului Ahmed Bin Sulayem – conducătorul concernului DP World pentru reintegrarea în muncă a celor trei disponibilizați. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9351 secunde