Produsele procesate ar putea fi exceptate de la interdicția de export

173
Produsele procesate ar putea fi exceptate de la interdicția de export - ddd-1586615002.jpg

Articole recomandate

Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgență ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres. "O să corectăm partea această din ordonanță (Ordonanța militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale și produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populație, dar, repet, interdicția se referă doar la spațiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie n.r.) și o să dăm o altă ordonanță prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conține produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcție de evoluția stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în țară", a explicat Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că unii agenți economici au fost afectați de sistarea exporturilor de cereale, dar, în funcție de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare și de dimensiunea pierderilor, aceștia ar putea fi despăgubiți. "Cu siguranță că unii agenți economici au fost afectați, mai ales traderii. Ne interesează și acest lucru, dar în primul rând ne interesează să fim siguri că există alimente de bază în România. Pe cei care au fost afectați o să încercăm să-i despăgubim. Vom vedea câți dintre ei au avut contracte ferme de export, pentru că până acum nu am avut această evidență. Luni o să avem exact dimensiunea pierderilor acestor companii, care sunt companiile, care este volumul de marfă, dacă sunt probleme că au întârziat două-trei zile, iar dacă lucrurile sunt foarte grave o să dăm drumul. Până acum noi nu am avut siguranța că datele pe care le primeam de la agenții economici, atunci când ceream aceste date, pentru a face o monitorizare erau cele corecte și nici nu era o prevedere legală care îi obliga. Noi ne-am bazat pe buna credință a agenților economici. O să vedem evoluția stocurilor și în funcție de acest lucru vom lua decizia care dintre produse vor dispărea de pe această anexă. Noi trebuie să ne asigurăm că există rezerve suficiente pentru populație și pentru furajele animalelor până la noua recoltă", a explicat ministrul Agriculturii.

Punctul 11 din Anexa 2 a Ordonanței Militare (OM) nr.8 din 9.04.2020 conține "produse de brutărie, de patiserie, de biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon, sau din fecule în foi și produse similare - cod tarifar 1905.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4479 secunde