Producţie record de cereale în 2021. Fermierii, nevoiți să vândă grâul la export!

1656

Articole de la același autor

Agricultura românească a avut un an foarte bun în 2021, poate cel mai bun din ultimii 10 ani, spun datele Comisiei Europene, pentru că producţia de cereale a fost una istorică. Şi cu toate acestea scumpirile la ulei, pâine sau cartofi nu arată creşterea economică. Care este cauza pentru care mâncăm pâine scumpă şi consumăm ulei la fel de scump într-o ţară cu producţie agricolă peste aşteptări?

Dobrogea este în ultimii ani la mila cerului pentru că pe nimeni nu interesează viitorul acestui loc îmbogăţit cu de toate de Dumnezeu. Grâu avem, floarea soarelui la fel şi porumb din belşug, şi cu toate astea avem păine şi ulei foarte scumpe, mai ales de când s-a liberalizat piaţa energiei şi a gazelor naturale şi s-au scumpit şi carburanţii, totul a luat-o razna în materie de preţuri. Judeţul Constanţa se putea lăuda cu două fabrici de procesare a produselor de panificaţie şi a seminţelor de floarea soarelui care astăzi ţin pasul cu preţurile majorate. S-a făcut grâu mult şi de calitate, dar mâncăm pâine fărâmicioasă şi scumpă. Am încercat să luăm un punct de vedere de la reprezentanţii Dobrogea Grup dar nu au dorit să comunice cu presa. Aşa că nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce nu punem pe masa familiilor noastre, pâine Dobrogea de calitate, la un preţ bun? Şi uleiul Argus a ajuns să coste 9 lei litrul în vreme ce producţia de floarea-soarelui a fost una record de 3,35 milioane tone la nivelul întregii ţări. Sigur, la nivelul Uniunii Europene (UE) tendinţa preţurilor la materiile prime este crescătoare, dar niciodată nu a fost atât de abruptă cum se întâmplă în România, unde şi nivelul salariilor este scăzut comparativ cu UE. Fermierii ar vrea să vândă grâul morilor sau fabricilor româneşti dar nu au unde. Acestea nu sunt interesate de grâul românesc, să-şi facă stocuri din timp, când preţul este la cel mai coborât nivel şi pe masă să avem pâine românească 100% de calitate superioară. Grâul se cumpără din cine ştie ce surse şi nu este de cea mai bună calitate, din moment ce, atunci când tai o felie se fărâmiţează toată sau mâncăm pâine ieftină, congelată adusă din spaţiul comunitar. „Statul ar trebuie să vină cu politici agricole care să protejeze şi cumpărătorul şi vânzătorul. Eu nu pot să-mi vând grâul pe promisiuni că o să-mi primesc banii peste trei luni şi, de fapt, să nu-i mai văd niciodată. Din păcate, îl dăm la export şi se întoarce la noi mult mai scump. Trebuie făcut ceva în această direcţie”, a spus fermierul Mircea Chipăilă din comuna Poarta Albă.


Eco-schemele, importante pentru fermieri

O soluţie ar fi simplificarea condiţiilor de acordare a finanţărilor europene pentru spaţiile de depozitare şi producţie. La acest moment, pentru a accesa bani europeni pentru silozuri sau mori trebuie să ai răbdare deoarece presupune o întreagă birocraţie şi condiţii eligibile greu de trecut pentru fermieri. Astfel că, din lipsa spaţiilor profesionale de depozitare, micii fermieri sunt nevoiţi să-şi vândă producţia de cereale peste hotare. Ca un colac de salvare, Dobrogea ar trebui să beneficieze de eco-schemele agreate de noua Politică Agricolă Comună prin care mediul va fi protejat şi resursele vor fi gestionate mult mai bine.

„Fermierii ar trebui să fie foarte bine educaţi şi să accepte eco-schemele de la Uniunea Europeană prin care vor primi şi fonduri mult mai multe. Acestea constau în măsuri de combatere a schimbărilor climatice, mai ales că Dobrogea în următorii ani va trece prin modificări de natură climatică iar agricultura va deveni un domeniu riscant. De asemenea, se va ţine cont de diminuarea îngrăşămintelor chimice iar în primăvară când fermierii se vor duce să declare suprafeţele vor lua mai mulţi bani la hectar”, a adăugat fermierul. Până atunci sperăm să trecem cu bine de iarna care va veni iar primăvara să ne găsească pregătiţi pentru noi reforme în agricultură.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2257 secunde