Producția de grâu a scăzut cu 40%. Cum va fi afectat prețul pâinii

159
Producția de grâu a scăzut cu 40%. Cum va fi afectat prețul pâinii - paine-1596600647.jpg

Articole recomandate

Pe lângă pandemie, România are de suferit și din cauza secetei. În unele cazuri, recoltele au scăzut la jumătate comparativ cu anii trecuți, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Ministrul Adrian Oros a apreciat că nu se așteaptă însă la o creștere a prețului pâinii.


În cazul grâului, lipsa apei din sol a făcut ca fermierii să recolteze 5,5 milioane de tone, cu 4,8 milioane de tone mai puțin decât în 2019.


Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea deoarece această zonă a fost cea mai afectată.


La grâu, pentru că este suprafața cea mai mare - peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu - s-a recoltat până acum 89% din suprafață, producția medie este de 2,9 tone pe hectar față de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitațiilor a fost unul normal.


Deci s-a diminuat cu 40% producția medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone", a menționat Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă.


Ministrul Agriculturii a precizat că, la secară, producția medie a fost de asemenea diminuată, fiind de circa 2,5 tone pe hectar față de 3,2 tone în 2019.


"La orz, producția medie este de circa 2,6 tone pe hectar față de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%.


La rapiță, dacă producția medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Și aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an deși în ultima perioadă au fost precipitații chiar din abundență, în anumite zone ale țării și mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a mai spus Oros.


Adrian Oros a afirmat că este suficient grâu atât în țară pentru consumul intern cât și la nivel mondial, astfel că nu se așteaptă la o creștere a prețului pâinii.


"Consumul uman în România - îmi spun cei de la Patronatul Morăritului și Panificației - este de 2,2 milioane de tone (de grâu, n.r.) Noi, anul acesta, vom face undeva între 5,4 și 5,6 milioane tone, deci va fi suficient pentru consumul intern. Sigur că aici se adaugă 550.000 de tone grâul de semințe, care este foarte important. Se adaugă cam 400.000 de tone grâul care se utilizează în scop furajer, nefiind panificabil poate fi și de o altă calitate mai slabă și cam 400.000 de tone se utilizează pentru industria alcoolului. Deci cam ăsta ar fi necesarul de consum intern de grâu. Restul, în fiecare an, a fost exportat de către agenți economici, de către traderi, cei care se ocupă cu acest lucru.


După știința mea, din ce am primit și eu informații, în afară de bazinul Mării Negre care a fost afectat de secetă, în lume, în Statele Unite, America de Sud și peste tot unde sunt mari producători, producțiile au fost record anul acesta. Doar această zonă a fost afectată.


După cum am citit și mi-au spus specialiștii întotdeauna prețul pâinii, prețul grâului, este dat de tot ceea ce înseamnă producția la nivel mondial. Așa că speranța mea este că nu vom înregistra creșteri ale prețului pâinii pentru că este suficient grâu atât în țară pentru consumul intern cât și la nivel mondial", a menționat Oros, citat de Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0773 secunde