Pamflet

Premierul Viorica Dăncilă față cu Marea Neagră

354
Premierul Viorica Dăncilă față cu Marea Neagră - premierulvioricadancila-1536760505.jpg

Articole de la același autor

Am trăit să o văd și pe-asta! După ani și ani de indiferență și nepăsare, guvernanții și-au adus aminte că România este o țară maritimă.

Iată, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului interministerial pentru politica maritimă integrată (Consiliul PMI).

La simpla citire a acestei denumiri, inimile celor de pe țărmul Mării Negre, ale zecilor de mii de navigatori și cadeți, de operatori portuari, constructori navali și pescari, ale miilor de lucrători din industria turismului și alimentației publice sunt cuprinse de o nemaiîntâlnită emoție. Uite, domnule, Guvernul se gândește la noi!

Dar să vedem, stimați cititori, despre ce e vorba. Potrivit proiectului de act normativ, noul organism interministerial va prelua în coordonare o serie de alte structuri interministeriale despre existența și activitatea cărora plătitorii de taxe și impozite habar n-au. Știți dumneavoastră, stimați cititori, cine sunt și ce-au făcut până astăzi:

Comitetul Interministerial pentru Colaborarea Economică a Țărilor din Zona Mării Negre, Grupul interministerial de lucru pentru supravegherea maritimă integrată și implementarea proiectului Common Information Sharing Environment (CISE), Grupul interministerial de lucru pentru creșterea competitivității economice a transportului naval și feroviar de marfă spre și dinspre zona mării Negre ori Comitetul interministerial de amenajare a spațiului maritim?

În ceea ce mă privește, îmi recunosc, public, ignoranța.

Poate că, de acum înainte, odată cu trecerea sub coordonarea Consiliului interministerial pentru politica maritimă integrată, munca acestor structuri va deveni vizibilă.

Mă întrebați ce garanție avem că noul organism îi va trezi pe miniștrii și directorii din ministere din somn și va obliga să facă câte ceva în domeniul maritim?

Păi, cea mai importantă dintre ele e faptul că, în fruntea acestui consiliu va fi prim-ministrul, care îi va asigura și președinția. Măi, oameni buni, credeți că premierul Viorica Dăncilă îi va lăsa pe subordonații din noua structură să doarmă în fotoliile moi și confortabile ale statului? Ehei, imediat va suna deșteptarea și îi va munci ca la galere! Doar o știți ce energică și eficientă e!

Consiliul PMI va cuprinde miniștri, secretari de stat, secretari generali din ministere, președinți, vicepreședinți, secretari generali ai agențiilor și instituțiilor naționale. Într-un cuvânt, crema!

În noul organism sunt reprezentate ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Apărării Naționale, Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Fondurilor Europene, Economiei, Turismului, Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Energiei, Transporturilor, Mediului, Apelor și Pădurilor, Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Cercetării și Inovării, Finanțelor Publice, Culturii și Identității Naționale, Sănătății, Comunicațiilor și Societății Informaționale, precum și Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării". Într-un cuvânt, întregul guvern, bașca ceva instituții pe deasupra.

Iată cât de frumos se spune, mai la vale, în proiectul de act normativ: Consiliul va coordona, în plan național, punerea în practică a politicii maritime integrate a Uniunii Europene, respectiv a politicilor privind: supravegherea maritima integrată; creșterea albastră; protecția și cunoașterea mediului marin; planificarea spațiului maritim.

Frumoase și înălțătoare concepte! Oare guvernanții români au înțeles ce e cu aceste politici, știu concret ce trebuie să facă? Îi rog să nu se simtă indignați! Nu vreau să critic; sunt doar curios.

Ehei, dragi cititori, politica maritimă integrată a Uniunii Europene este veche și a dat rezultate excepționale pe alte meleaguri. Oare de ce organismele guvernamentale din România n-au făcut nimic, până în prezent, în acest domeniu? Din cauza "vidului legislativ care a condus la blocajul instituțional și funcțional existent în ceea ce privește coordonarea și implementarea la nivel național a politicii maritime integrate a Uniunii Europene", susțin guvernanții. Vedeți ce explicație frumoasă, complexă, doctă? Altfel spus, lipsea această hotărâre de guvern pentru a înlătura vidul străvechi și blocajele din moși strămoși, pentru a dezlega mâinile guvernanților nerăbdători să-și suflece mânecile și să muncească în folosul țării. Odată cu aprobarea noii hotărâri de guvern, ei vor putea acționa liber, vor putea schimba chipul litoralului, al mării și economiei maritime! Păzea!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9171 secunde