Prelungirea anului şcolar, dezastru pentru turism. „Se reduc vânzările cu 5%”

1932

Articole de la același autor

Modificarea structurii anului şcolar, în ultimele trei luni de cursuri, a agitat turismul românesc şi aşa grav afectat de pandemia de coronavirus şi de suspendare a voucherelor de vacanţă. Tour-operatorii au resimţit imediat în graficul rezervărilor, declaraţia ministrului Educaţiei de prelungire a anului şcolar, care au scăzut ori s-au anulat.

Anunţul nefericit făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu prin care se prelungea anul şcolar până la 2 iulie, a stârnit un adevărat tsunami şi în rândul agenţiilor de turism. Şi aşa loviţi de criza sanitară şi de eliminarea tichetelor de vacanţă, o întârziere cu două săptămâni a începerii vacanţelor pentru familiile cu copii, iar fi destabilizat din punctul de vedere al rezervărilor. Pentru un agent de turism, rezervările sunt importante pentru că ele oferă predictibilitate pe timp mediu şi lung şi se poate face un plan al sezonului estival. „Imediat după declaraţia ministrului am avut anulări sau reprogramări ale rezervărilor. Chiar şi aşa, cu ultima zi de şcoală în 25 iunie, pentru noi înseamnă o pierdere de încasări de cel puţin 5% pe litoral”, a spus Aurelian Marin, manager general la „Paradis Vacanţe de Vis”.

Sezonul estival începe practic o dată cu terminarea şcolii şi începerea vacanţei. Şi până atunci sunt turişti pe litoral, după 1 Mai încep să vină turiştii dar sunt foarte puţini. Gradul de ocupare creşte considerabil odată cu luarea vacanţei de vară, a mai precizat Aurelian Marin. Așadar, mutarea rezervărilor înseamnă costuri suplimentare pentru turişti, dacă ţinem cont de faptul că, pentru a se înregistra într-o unitate de primire turistică trebuie să prezinte şi un test COVID-19, dacă nu este vaccinat.

„Conform studiilor noastre realizate pe un eşantion de 59.000 de rezervări, 43% dintre turişti vin însoţiți de copii şi 35% vin cu copii şcolari. Asta înseamnă că, până la această dată, sunt rezervate aproximativ 33-40% din capacitatea de cazare a hotelurilor de pe litoral, pentru perioada 25 iunie – 4 iulie, iar valoarea acestor rezervări este de 50 de milioane de euro, iar pierderile ar fi considerabile”, a declarat Ionuţ Nedea, director general „Litoralulromânesc.ro”

Lipsa voucherelor de vacanţă va trage în jos vânzările

Vara trecută a fost primul sezon turistic desfăşurat într-o pandemie. Cu toate restricţiile şi mai ales temerile, litoralul românesc a fost asaltat de turiştii români care au preferat să nu plece pe distanţe mai lungi, de frica îmbolnăvirii.

„Vara trecută, vânzările au scăzut cu aproape 40%. Dar am avut noroc cu turiştii români care au venit târziu pe litoral, dar au venit. Anul acesta preţurile au scăzut un pic comparativ cu 2020, dar vom lucra mult pe oferte speciale, în funcţie de ce se va întâmpla. Deşi a început vaccinarea intens, vânzările au scăzut în martie din cauza incertitudinii şi a anulării voucherelor de vacanţă. Din păcate, din cei 300 de milioane de euro emise în vouchere de vacanţă, cel puţin 40% care înseamnă 120 de milioane de euro s-au îndreptat către litoral”, a mai subliniat managerul general al „Paradis Vacanţe de Vis”.

Anul acesta mai sunt pe piaţă vouchere de vacanţă în valoare de 1,2 miliarde de lei, dar insuficient pentru o industrie greu afectată de criza sanitară. „Impactul total al voucherelor în vânzările pe litoral este undeva între 30 şi 50%. Vânzările pe litoralul românesc erau în proporţie de 30-50% cu vouchere de vacanţă. Drept urmare, faptul că un turist nu va mai avea vouchere şi vânzările vor fi în scădere”, a concluzionat directorul general al platformei „Litoralulromânesc.ro”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5694 secunde