Prefectul Claudiu Palaz, "arbitru" în conflictul portuarilor

750
1

Articole de la același autor

Suntem la jumătatea Postului Paștelui, curând vom intra în Săptămâna Patimilor, dar conflictul dintre sindicate și administrația portului Constanța este departe de rezolvare. După cum merg lucrurile, nu sunt prea mari speranțe că acțiunile de protest din fața Gării Maritime, începute pe 27 februarie, se vor încheia până la Învierea Domnului.

Ieri, prefectul Claudiu Palaz și colegii din comisia județeană de dialog social s-au străduit să împace părțile din conflict. De o parte a mesei se aflau liderii Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, ai Sindicatului CNAPMC și ai BNS - Filiala Constanța, iar de cealaltă parte, reprezentanți ai executivului administrației portuare, în frunte cu directorul general Andrei Aurelian Popa.
Liderii Petre Costel, Mircea Burlacu și Marin Stoean i-au făcut un adevărat rechizitoriu șefului administrației portuare. Ei l-au acuzat de:
- introducerea taxei de barieră pentru autoturismele salariaților de pe platforma portuară;
- încălcarea hotărârii judecătorești referitoare la eliminarea taxei;
- discriminare, întrucât administrația a acordat gratuitate salariaților instituțiilor bugetare - ANR, Poliție, Garda de Coastă, Pompieri, Vamă, ARSVOM;
- modificarea regulamentului de ordine interioară și a programului de lucru în CNAPMC și a statutului companiei, fără consultarea sin-dicatului;
- obligarea angajaților adminis-trației portuare să efectueze concediul de odihnă în două etape (numai 15 zile în primul semestru, iar restul în semestrul doi);
- reținerea contravalorii bănești a zilelor de concediu de odihnă de care nu ar fi avut dreptul salariații care au fost în concediu medical, în anul 2011;
- neconstituirea fondului de participare la profit a salariaților, în condițiile legii;
- blocarea activităților din baza sportivă, prin diverse măsuri;
- evitarea dialogului cu sindicatele.
Marin Stoean a afirmat că nu s-ar fi ajuns să se discute despre acest conflict în comisia de dialog social, dacă din 27 februarie și până acum, directorul general și-ar fi făcut timp să se întâlnească cu sindicatele.
Andrei Popa a respins acuzațiile liderilor de sindicat. El s-a folosit de două tipuri de argumente. A susținut că măsurile pe care le incriminează sindicatele respectă litera legii și că ele au fost adoptate de consiliul de administrație și adunarea generală a acționarilor. Referindu-se la taxa de acces în port, el a explicat că, la propunerea unor sindicate, consiliul de administrația a redus-o de la 149,20 lei pe an (plus TVA) la 35 lei (plus TVA).
Prefectul a făcut eforturi să demonstreze conducerii CNAPMC că există și alte soluții la problemele aflate în divergență, dar pentru aceasta este nevoie de dialog social. El i-a sugerat lui Andrei Popa să convoace un consiliu de administrație, la care, împreună cu sindicatele, să se găsească soluții la problemele care au generat conflictul. Sindicatele portuare au anunțat că vor continua protestele.



Comentează știrea

Mironescu
22 martie 2012
La misto !

Palaz nu are nicio sansa in fata acestui impostor , care nu s-a remarcat in viata lui cu nimic.El face jocurile pentru fiul parlamentarului Mircea Toader(alt fost ofiter maritim!?!) in afacerile acestuia in port.Nici ca ofiter maritim Popa nu a facut mare branza - pe om nu-l ajuta capul pur si simplu ! La el conteaza sa-si ingroase conturile din afacerile derulate sub obladuirea functiei de director la APC. Proasta aia de Boagiu l-a numit director la cererea lui Mircea Toader , caruia ii este datoare , datorita afacerilor cu casele din Bucuresti , unde Mircea Toader le-a cumparat ptr ea si ta-su (vezi stirile despre locuintele Ancai Boagiu si a lui ta-su - ajuns din maistru militar de marina ditamai contraamiral !!!). Acest penal , Mircea Toader l-a facut pe bani , parlamentar si pe Boldea fugarul !!!Halal tara si popor !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7742 secunde