Practicile comerciale neloiale, pedepsite. „Vrem să punem pe picior de egalitate producătorul şi comerciantul”

242
Practicile comerciale neloiale, pedepsite. „Vrem să punem pe picior de egalitate producătorul şi comerciantul” - fond1-1616524217.jpg

Articole de la același autor

O directivă europeană ne obligă să implementăm până în luna mai a acestui an, regulamentul privind practicile comerciale neloiale. Este vorba despre punerea pe picior de egalitate în relaţia contractuală, micul producător sau procesator şi comerciantul dominant.



Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a prezentat, marți, într-o conferinţă de presă care este stadiul directivei europene a practicilor comerciale neloiale. Directiva va fi transpusă în România printr-o lege care va fi adoptată în Parlament săptămâna viitoare. „La noi în ţară există o mică particularitate. Micul producător şi procesator de regulă sunt români şi comerciantul dominant nu este român. Prin transpunerea cât mai corectă a acestei directive, putem să ajutăm producătorii şi procesatorii români să ajungă în condiţii echitabile pe rafturile marilor retaileri. Asta nu înseamnă că ei trebuie să abandoneze ideea de a-şi crea propriile lanţuri de vânzare şi aici mă refer la lanţul scurt”, a declarat ministrul Oros.

Printre practicile comerciale neloiale, ministrul a enumerat: plata să se facă cât mai optim în funcţie de produsele proaspete sau perisabile; modificarea unilaterală a clauzelor unui contract; este interzisă stabilirea unui termen de preaviz mai mic de 30 de zile pentru anularea comenzilor; este interzis să solicite furnizorului plăţi care nu sunt legate de vânzarea produselor agricole şi alimentare; sunt foarte multe taxe ascunse; este interzis să refuze negocierea unor oferte de produse agricole şi alimentare provenite de la un partener local. Legea va trebui promulgată până la începutul lui iunie anul acesta. Consiliul Concurenţei este instituţia care se va ocupa de implementarea legii. Practicile neloiale vor putea fi reclamate atât la Consiliul Concurenţei, cât şi la Ministerul Agriculturii, iar Oficiul Concurenţei împreună cu instanţele de judecată vor soluţiona practicile neloiale. Pentru cei care nu vor respecta legea, contravenţiile vor fi de până la 500.000 de lei, iar dacă fapta se săvârşeşte în mod repetat de practici comerciale neloiale, se sancţionează cu 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior.

Ajutorul Naţional Tranzitoriu va avea două surse de finanţare

Au fost prezentate plafoanele care se vor acorda pentru Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) care anul acesta s-au înjumătăţit. Astfel, ANT pentru bovine de lapte şi de carne va avea două surse de finanţare. Mai exact, prima este din bugetul naţional unde sumele vor fi mai mult simbolice, plafonul pentru bovinele de lapte fiind de 200 de lei, iar pentru cele de carne plafonul este de 600 de lei. A doua sursă este din fonduri europene care reprezintă un sprijin pentru ajutor de COVID-19.

Ministrul a făcut referire la condiţionarea „datei istorice” anul 2013 din Regulamentul european, care se referă la acordarea ajutorului ANT pentru sectorul bovine. „Este o nemulţumire şi în rândul fermierilor, crescători de bovine, este o nemulţumire şi a noastră a celor din administraţie, că regulamentul ne obligă să ne raportăm la această dată istorică iar banii să ajungă şi la animale care nu mai sunt, uneori chiar la fermieri care nu mai au animale”, a spus ministrul Agriculturii. La ANT bovine se va mai acorda suma de 42 de milioane lei pentru vaci de lapte şi 182 milioane lei pentru vacile de carne. Aceste sume sunt rămase necheltuite de anul trecut din fonduri europene şi pot fi repartizaţi sub formă de ajutor COVID-19. Totodată, se vor acorda mai multe scheme de minimis. Pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate, vor fi acordate 2.000 de euro pentru o mie de metri pătraţi/beneficiar/an pentru ardei, castraveţi, tomate, varză albă, roşie şi vinete. Plafonul maxim este de 150 de milioane de lei, iar dacă sunt mai mulţi beneficiari eligibil suma se va împărţi în mod egal.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.559 secunde