Portul Constanța va asigura alimentarea navelor cu energie electrică de la mal

207
Portul Constanța va asigura alimentarea navelor cu energie electrică de la mal - portulconstantavaasiguraalimenta-1610653702.jpg

Articole de la același autor

Momentul în care porturile lumii vor scăpa de poluarea aerului provocată de nave pe timpul escalelor nu e prea departe. Pe viitor, vapoarele nu vor mai folosi motoarele proprii și nu vor mai arde carburanți pentru a produce energia electrică de care au nevoie pe perioada staționării, pentru funcționarea echipamentelor de la bord. Necesarul de curent electric le va fi furnizat de la mal, pe cât posibil din surse de energie verde. Măsura are drept scop reducerea emisiilor de gaze în atmosferă. Mari porturi din SUA și Europa au început, deja, să facă investițiile necesare pentru aplicarea acestei măsuri, să se modernizeze, iar printre acestea se numără și porturile maritime românești.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța este partener în cadrul proiectului EALING, care are drept obiectiv trecerea la alimentarea navelor cu energie electrică de la mal, pe timpul escalelor. Bugetul proiectului este de 6.960.240 euro, finanțarea fiind asigurată prin programul european Connecting Europe Facility 2019. Proiectul a demarat pe data de 1 iunie 2020, finalizarea lui fiind prevăzută până la 30 iunie 2023. Bugetul CNAPMC pentru acest obiectiv este de 101.194 euro, din care 50.597 euro reprezintă finanțare europeană și 50.597 euro, surse proprii.

În proiect sunt implicați 16 parteneri: porturi, asociații profesionale, autorități din: Spania, Italia, Germania, Grecia, Bulgaria, România, Slovenia și Portugalia. Coordonatorul lui este Fundația Valencia Port.

La finalul proiectului, cel puțin 16 porturi din diferite regiuni ale Uniunii Europene, de la Marea Mediterană, Marea Neagră și Atlantic, vor avea infrastructura și echipamentele necesare trecerii la alimentarea navelor cu energie electrică de la mal. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2622 secunde