Poprirea conturilor bancare pentru proiectele cu finanțare europeană este interzisă de lege

366
Poprirea conturilor bancare pentru proiectele cu finanțare europeană este interzisă de lege - poprireaconturilorbancare-1629728016.jpg

Articole de la același autor

Mulți beneficiari de ajutoare de stat și de finanțare europeană se confruntă, adesea, cu poprire pe conturile de proiect atunci când nu virează la timp impozitele și contribuțiile obligatorii, cu reținere la sursă. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) îi informează pe aceștia că, potrivit legii, conturile de proiecte cu finanțare europeană nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu băncile la care sunt deschise aceste conturi.

În cazul proiectelor cu fonduri UE pot apărea decalaje între momentul depunerii documentelor și, ulterior, al primirii banilor din proiect și momentul în care beneficiarii trebuie să plătească către ANAF impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă.

În schimb, Codul de Procedură Civilă, dar și alte acte normative arată că nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte” (Art. 781, alin. 5, lit. b – Codul de Procedură Civilă).

„Pentru a evita sau a debloca acest tip de situații, venim în sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca aceștia să informeze băncile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise în vederea implementării proiectelor cu finanțare europeană. Totodată, solicităm sprijinul Asociației Române a Băncilor pentru a se asigura că prevederile legale sunt cunoscute și aplicate”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare în cadrul MIPE.

MIPE va transmite, prin Autoritățile de Management, o adresă cu explicații detaliate atât către aceștia, cât și către Asociația Română a Băncilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3087 secunde