Politica monetară a BNR pe timpul pandemiei Covid-19

131
Politica monetară a BNR pe timpul pandemiei Covid-19 - politicamonetaraabnrpetimpulpand-1592570262.jpg

Articole de la același autor

Asigurarea lichidității necesare finanțării economiei reale și a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră a Băncii Naționale a României, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Astfel, în condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, BNR a efectuat noi operațiuni repo pe baze bilaterale, stocul mediu zilnic al acestor operațiuni situându-se, în perioada 15 mai - 15 iunie, la circa 7 miliarde de lei. De asemenea, s-a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei, de pe piața secundară, volumul total al acestora ajungând, în data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 miliarde de lei. Astfel, în perioada 15 mai - 15 iunie, au fost derulate opt emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 miliarde de lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denotă că a existat o finanțare adecvată a necesităților bugetare.

Ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea, cu impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii (cotația ROBOR 3M, utilizată ca referință pentru creditele bancare, scăzând de la 2,44%, pe 18 mai, la 2,15%, pe 16 iunie), iar cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au continuat mișcarea descendentă, care s-a accentuat în debutul lunii aprilie. Randamentele pe maturitățile de până la 1 an au coborât ușor chiar sub valorile anterioare izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională, iar cele aferente maturității de 10 ani au revenit la nivelurile înregistrate în prima jumătate a lunii martie.

Ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia și Ungaria, sunt consecința și nu cauza situației economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie și necesarul mare de finanțare pentru acoperirea deficitului fiscal și refinanțarea datoriei publice.

Tot în sens preventiv, BNR a agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza lichiditate în euro. Această măsură are drept scop acoperirea eventualelor nevoi urgente de lichiditate în euro, ca urmare a unor posibile disfuncționalități la nivelul piețelor, manifestate în cazul în care impactul generat de pandemia de Covid-19 la nivel regional și internațional s-ar amplifica semnificativ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.814 secunde