Poate fi salvat sistemul centralizat de termoficare cu o ordonanță de urgență?

Miercuri, 12 August 2020
165
Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică a populației sunt în grea suferință din cauza stării tehnice dezastruoase a instalațiilor, a pierderilor mari din rețele, a diferențelor între prețul de producție și prețul de livrare a agentului termic, a dificultăților financiare mari ale companiilor de termoficare ale statului, dar și a unor bariere legislative.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență privind unele măsuri pentru funcționarea acestor sisteme, precum și pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație.

Actul normativ propune soluții juridice în vederea asigurării integrale a plăților pentru energie termică furnizată din fondurile publice și a plăților în avans achitate de autoritățile publice locale în baza convențiilor de justificare a avansurilor pentru consumul de gaze naturale.

Potrivit proiectului, asigurarea din bugetele locale a acestor sume va fi prioritară pentru autoritățile publice, ele urmând a fi achitate înaintea altor obligații de plată. Nerespectarea acestei prevederi va fi sancționată contravențional.

Stimați cititori, sistemul de termoficare centralizat din România se află de două decenii într-o criză tehnologică și financiară profundă. La prețul uriaș la care este produs din cauza pierderilor mari, agentul termic ar fi prea scump pentru populație, dacă statul nu ar suporta diferența de preț. Practic, pentru menținerea în viață a sistemului de termoficare centralizat contribuie, prin mecanismul taxelor și impozitelor, întreaga societate, indiferent dacă unii dintre noi beneficiem sau nu de serviciile acestuia.

Acest sistem de termoficare nu mai are viitor. Soarta lui e pecetluită de multă vreme. Legile, ordonanțele și hotărârile de guvern nu țin loc de investiții și nu pot stopa pierderile de apă și de agent termic din rețele. 
Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1714 secunde