Platforma web care te ajută să găsești locul de muncă potrivit

282
Platforma web care te ajută să găsești locul de muncă potrivit - fondplatformawebcareteajutasagas-1558032452.jpg

Articole de la același autor

Sala de conferințe a hotelului "Oxford" din Constanța s-a umplut de tineri. Sunt elevi de liceu, din anii terminali, studenți și șomeri aflați în căutarea unui loc de muncă. Alături de ei se află profesori și reprezentanți ai unor firme. Întâlnirea e prilejuită de finalizarea proiectului transfrontalier româno-bulgar "Mobilitatea lucrătorilor și a șomerilor", la realizarea căruia au contribuit  Camera de Comerț și Industrie Dobrich, Institutul European Pentru Turism Cultural Eureka și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. 


Necesitatea acestui proiect, finanțat din fonduri europene cu suma de 339.456,72 de euro, a pornit de la criza de forță de muncă cu care se confruntă România și Bulgaria, fenomenul fiind mai accentuat în zona de graniță. Organizatorii lui și-au propus să elaboreze o serie de instrumente care să contribuie la creșterea mobilității transfrontaliere a lucrătorilor din cele două țări. 
Pe de altă parte, proiectul răspunde nevoilor tinerilor ajunși într-o etapă crucială a vieții lor: cea a alegerii viitoarei cariere profesionale. 


Clic pe www.moweup.eu 
Iată, a început prezentarea proiectului. Microfonul trece pe rând la Adriana Barothi (CCINA), Laura Târziu (CCINA) și Bozhanka Sabeva (Eureka, Dobrich). 
Tinerii prezenți la conferință sunt invitați să deschidă telefoanele mobile și să intre pe platforma www.moweup.eu, elaborată în cadrul proiectului. Aceasta cuprinde, în principal, informații și sfaturi cu privire la carieră. 
Platforma are, deja, 1.535 de vizitatori. Un număr de 63 de organizații s-au înregistrat fie în calitate de vizitatori, fie cu oferte de locuri de muncă și cu proiecte. 
Un studiu realizat în cadrul proiectului și postat pe platformă prezintă cele mai căutate profesii din zona transfrontalieră (regiunile Vidin, Montana, Vratsa, Plevna, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich, din Bulgaria, județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Constanța): 
- în industria textilă - croitori, modelatori, cojocari și șepcari; 
- în construcțiile navale, de automobile și în serviciile electronice - inginer electrician, tehnolog; 
- în transport, logistică, turism, comerț și agricultură - conducători auto; 
- în comerț și servicii - vânzător - consultant; 
- în comerț, transport și logistică - personal responsabil cu gestiunea documentelor; 
- în serviciile hoteliere și restaurante - bucătar; 
- în asistența medicală și socială - asistent medical; 
- în sectorul mașinilor și utilajelor, al electronicii și electrotehnicii - operator pe mașini și mașini de tăiat metale și programare digitală;
- în sectorul mașinilor și utilajelor și în construcții navale - mecanic mijloace de transport; 
- în sectorul tehnologiilor informaționale - specialist IT. 
Un alt studiu prezintă oportunitățile de formare profesională din zona transfrontalieră. 
Mai la vale, platforma cuprinde instrumente pentru autoevaluarea calităților personale, a intereselor, a abilităților și cunoștințelor ce pot fi aplicate în diferite profesii. Cu ajutorul lor, tinerii determină ce profesii li se potrivesc cel mai bine în funcție de profilul personalității lor. 
Iată și un set de videoclipuri în care sunt ilustrate cele mai căutate zece profesii din regiunea transfrontalieră a României și Bulgariei, din: comerț, servicii, transporturi și logistică, tehnologia informației, hoteluri și restaurante, agricultură, construcții de mașini, construcții navale ori de automobile, electronică și electrotehnică, industria textilă și asistență socială. 
Un alt set de videoclipuri cuprinde sfaturi utile pentru pregătirea unui CV și pregătirea și prezentarea în timpul unui interviu. Tinerii sunt învățați:
- ce format de CV trebuie să aleagă; 
- ce informații să furnizeze și unde să le includă în CV; 
- cum să se pregătească pentru un interviu de angajare; 
- cum să se comporte în timpul unui interviu de angajare. 
În sfârșit, platforma cuprinde o bibliotecă ce oferă suport pentru formare, studiu, cercetare, analiză, informații de specialitate, legături utile la site-urile web, elaborate în cadrul programelor UE. 


Un instrument valoros 
Stimați cititori, platforma www.moweup.eu se dovedește a fi un instrument extrem de valoros, pe care liceele și universitățile ar trebui să îl promoveze în rândul elevilor și studenților pentru a-i ajuta în orientarea profesională și în găsirea unui loc de muncă. 
La rândul lor, agenții economici și organizațiile patronale, în număr cât mai mare, ar trebui să devină membri ai acestei platforme. Cu ajutorul ei, își pot promova mai ușor ofertele de locuri de muncă, programele de formare profesională și proiectele. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 16 Mai 2019
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.925 secunde