Piața românească de capital a realizat cea mai mare performanță din ultimul deceniu

Marţi, 28 Ianuarie 2020, 00:34
147
Pentru piața de capital din România, 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă în ceea ce privește ritmul de creștere înregistrat. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a livrat un randament de 35% în 2019, cea mai mare performanță a ultimului deceniu. La nivelul Uniunii Europene, România a cunoscut a doua cea mai mare ascensiune, fiind devansată doar de Grecia (+49%). 


Luând în calcul și dividendele, companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) și incluse în indicele BET-TR au consemnat o creștere de 47%.


Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România va fi promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară. Decizia va intra în vigoare în septembrie 2020.


Pentru dezvoltarea pieței locale, BVB și parteneri din domeniul energetic și financiar au înființat, pe 4 noiembrie 2019, CCP.RO Bucharest SA, compania care va găzdui infrastructura ce va permite relansarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.


"Anul 2020 poate fi unul și mai bun pentru bursa românească în măsura în care statul reia procesul, înghețat în ultimii cinci ani, de a lista pe bursă pachete minoritare în companii în care este acționar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanță, ponderea companiilor românești listate la bursă ca pondere în PIB ar trebui să se dubleze și să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea și susținerea autorităților statului", a precizat Adrian Tănase, CEO BVB. 


Listarea Hidroelectrica este aproape decisivă pentru ca România să primească statutul de piață emergentă și din partea furnizorului global de indici MSCI. 


Valoarea totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de peste 2 miliarde euro pe parcursul întregului an 2019. La finalul lunii decembrie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 111,5 miliarde lei, echivalentul a 23,3 miliarde euro.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3478 secunde