Piața imobiliară sfidează pandemia Covid-19. Cererea e de patru ori mai mare decât oferta!

1823

Articole de la același autor

Piața imobiliară a făcut față cu succes șocului provocat de pandemia Covid. Și-a reglat din mers dinamica, și-a reconfigurat preferințele. Iar cea mai bună dovadă este faptul că, la nivel național, numărul imobilelor vândute în 2020 a fost cu 11,6% mai mare decât în anul anterior, depășind 600.000 de proprietăți, din care 123.000 au fost unități individuale.

În totalul tranzacțiilor, municipiul București și județul Ilfov dețin primul loc, cu o pondere de 27%. Peste 50% din imobile au fost achiziționate în București și județele Ilfov, Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.

Potrivit experților de la imobiliare.ro, începând din luna aprilie 2020 a crescut interesul pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, în zonele periurbane ale marilor orașe.

În prezent, cererea potențială de locuințe este de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale, atât pe piața nouă, cât și pe cea existentă.



Prețurile și-au domolit creșterea


Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale au crescut cu numai 3,5%, în 2020 față de anul precedent. În primul trimestru, înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19, prețurile cerute erau mai mari cu aproape 9,5%. Apoi, s-au temperat și abia în ultimele trei luni ale anului s-a înregistrat din nou o creștere de 1,9%, în comparație cu trimestrul anterior. Prețurile solicitate au crescut pe segmentul unităților locative noi (vândute direct de către dezvoltatori), cu un ritm anual de 5,7%. În schimb, pe segmentul proprietăților revândute, prețurile cerute au stagnat.

Și ritmul de creștere al prețurilor efectiv plătite a fost mai lent. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că, în trimestrul al treilea din 2020, prețurile tranzacționate au crescut cu doar 2,3% față de aceeași perioadă din 2019, în timp ce media europeană a fost de 5,2%.

În primele trei luni din 2020, creșterea anualizată a prețurilor de vânzare a fost de 8,1%, iar în trimestrul al doilea, de 6,6%.

Regiunile cele mai scumpe

Cele opt centre regionale cu prețuri medii de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pe segmentul apartamentelor (noi și vechi) și-au menținut pozițiile în clasamentul prețurilor solicitate. Astfel, Cluj-Napoca se situează în continuare pe primul loc la nivel național (cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat util). Este urmat de București (1.470 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.270 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.250 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.220 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.180 de euro pe metru pătrat), Iași (1.080 de euro pe metru pătrat) și Oradea (1.060 de euro pe metru pătrat).

Prețurile apartamentelor din Constanța

În municipiul Constanța, arealul Faleză Nord – Trocadero - City Park Mall - Capitol - Delfinariu se situează, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente. Prețul mediu solicitat de vânzători în ultimul trimestru al anului 2020 a ajuns la 1.450 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 0,3% față de trimestrul anterior.

Pe următoarele locuri se găsesc zonele: Central - Ultracentral – Peninsula, cu o reducere trimestrială de 0,60%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat. Urmează, pe picior de egalitate, zonele Casa de Cultură - Tomis Plus, cu o creștere de 1,2%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat, și zonele Tomis Nord - Inel II - Inel I - Primo – Far, cu o valoare medie de 1.250 de euro pe metru pătrat.



Sectorul construcțiilor e pe val


În anul 2020, pe fondul pandemiei, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere spectaculoasă. În primele 11 luni ale anului, volumul lucrărilor la clădirile rezidențiale a crescut cu 18,4%.

În primele nouă luni ale anului trecut au fost finalizate 48.490 locuințe, în creștere cu 2.053 față de perioada similară a anului precedent (potrivit INS). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6968 secunde