Pesta porcină africană dă bătăi de cap crescătorilor de suine

177
Pesta porcină africană dă bătăi de cap crescătorilor de suine - pestaporcina-1620142220.jpg

Articole de la același autor

Din 2017, de când a apărut primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul României, crescătorii mari şi mici de suine s-au confruntat cu sacrificarea unui număr mare de animale. Astfel, producţia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, de la 461.149 tone în 2019 la 428.094 tone în 2020, potrivit datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre a dus şi la închiderea abruptă a exporturilor de carne proaspătă de porc, chiar dacă legislaţia europeană permite exportul de porci crescuţi în fermele care nu sunt afectate de pestă, ceea ce a dus la creşterea importurilor. Practic, piaţa românească este dominată de carne de porc din import, în 2018 a fost adusă cu 50% mai multă carne de porc decât în 2017, iar în 2019 importurile au crescut cu 6,63%, faţă de anul anterior.

Ţările de unde se aduce cea mai multă carne de porc sunt Germania, Spania, Ungaria şi Danemarca, precizează ARC. Şi producţia de produse din carne a avut de suferit din cauza virusului african, având o evoluţie sinuoasă. În 2018 a fost semnalată o scădere de aproximativ 9,23%, faţă de 2017 reprezentând o cantitate de 324.175 tone, ca în 2019 să urce la aproximativ 16%, după care în 2020 a coborât la 6%.

Potrivit sursei citate, evoluţia anuală a preţului de piaţă a porcilor vii la intrarea în abator, între anii 2017-2020, a avut „o dinamică în zig-zag” de la 600 de lei/100 kg media ponderată în 2017, 540 lei/100 kg în 2018, 640 lei/100 kg în 2019, pentru ca în 2020 să fie de 605 lei/100 kg. La ora actuală, pe teritoriul României sunt active 345 de focare de pestă porcină africană, din care patru la nivelul judeţului Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0542 secunde