Pescarii din Portul Tomis caută înţelegere la autorităţi. „Am fost somaţi să eliberăm terenul”

5027

Articole de la același autor

Asociaţia pentru Pescuit, Agrement şi Scufundări Autonome în Marea Neagră „Albatrosul” ne-a semnalat, pe adresa redacţiei „Cuget Liber”, situaţia cu care se confruntă de ceva vreme. Povestea are în prim-plan, terenul pe care îl ocupă de aproape 60 de ani, în baza unui contract cu fosta „Litoral” SA, pentru care au plătit ani de zile cotizaţii pentru „bazarea permanentă în Portul Tomis”, cum reiese din actul datat 18.03.1991.





Au trecut 31 de ani, de când libertatea câştigată cu sânge este înţeleasă de fiecare, după bunul plac. O mână de pescari, care sunt simbolul Constanţei, au supravieţuit intereselor imobiliare indiferent cine a fost la conducerea oraşului. Astăzi, la 22 de zile de la învestirea noii administraţii, Asociaţia pentru Pescuit, Agrement şi Scufundări Autonome în Marea Neagră „Albatrosul” este somată de Direcţia Generală Poliţia Locală, Serviciul Control Protecţia Mediului, ca în 10 zile să elibereze terenul „de diferitele obiecte depozitate, inclusiv ambarcaţiuni”, altfel vor fi amendaţi contravenţional cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, se arată în adresa poliţiştilor locali.

„Ne vedem puşi în situaţia să ne luăm lucrurile de acolo, vă daţi seama că este vorba despre bărci, chesoane, dulapuri, nu este aşa de simplu, mai ales că membrii noştri sunt pensionari şi acum în carantină nu avem cum şi unde să le ducem. Am fi vrut să putem discuta cu cineva din cadrul noii conduceri a primăriei să găsim o rezolvare a situaţiei”, ne-a spus preşedintele asociaţiei „Albatrosul”, Tiberiu Emil Radu.



Menţionăm că terenul la care se face referire este situat între strada Lebedei şi zidul vechi al oraşului şi face obiectul dosarului penal cu retrocedări ilegale făcute de fostul primar Radu Mazăre, şi care ar urma să se întoarcă în domeniul public al Municipiului Constanţa.

Jean Constantin nu a mai apucat să vadă pescarii la casa lor

În altă ordine de idei, Tiberiu Emil Radu a precizat că, din 1991 de când s-au constituit ca asociaţie, foştii preşedinţi au făcut numeroase demersuri la mai marii zilei, pentru a le fi concesionat terenul, dar fără reuşită. Chiar marele actor, Jean Constantin, cetăţean de onoare al oraşului, care se ştie, iubea marea şi avea o barcă pescărească la cheu în această zonă, numită „Caliopi”, a făcut o adresă către Radu Mazăre, primarul de atunci, prin care îi solicita, „ca odată cu modernizarea portului de agrement Tomis să le fie construite adăposturi-bărci pentru pescarii din asociaţia „Albatros”. Adresa este datată 22.04.2010 şi este semnată în calitate de preşedinte, de Jean Constantin. La câteva zile a închis ochii pentru eternitate, portul s-a modernizat, iar doleanţa lui a rămas neîmplinită.

Noul preşedinte Tiberiu Emil Radu, ales de un an, încearcă şi el să obţină înţelegere din partea autorităţilor, cu gândul de a face un proiect pentru constănţeni.

„Vreau să fac un proiect cultural avându-l pe Jean Constantin în centrul atenţiei, pentru că i-a plăcut să pescuiască, a avut barcă, baracă şi am putea să dezvoltăm împreună cu responsabilii locali un proiect frumos. Dar pentru asta trebuie să stăm de vorbă”, a mai precizat Radu.



Preşedintele asociaţiei „Albatros” ne-a mai spus că plopii din zona pescarilor au fost plantaţi chiar de înaintaşii lor, tocmai pentru că ţineau la locul respectiv, şi dacă e să o luăm ecologic, chiar sunt o oază de verdeaţă pe cheiul Mării Negre. Iar dacă ar fi să ne uităm în istorie, această zonă era cunoscută sub denumirea de Golful Delfinilor sau Golful Pescarilor. Aici îşi făceau veacul pescarii cu ale lor bărci pescăreşti ancorate la mal. Sigur, ar spune unii, că vremurile s-au schimbat şi că trebuie să evoluăm. Dar nu în detrimentul simbolurilor, tradiţiilor. Iar pescarii sunt un simbol, un brand al oraşului. Trebuie ca autorităţile nou alese de către cetăţeni, să găsească şi pentru ei o rezolvare, nu să-i facă să dispară! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4704 secunde