ORDONANȚA MILITARĂ 7. Declarații la sediul MAI

917
ORDONANȚA MILITARĂ 7. Declarații la sediul MAI - ordo-1585999458.jpg

Articole recomandate

La sediul Ministerului Afacerilor Interne are loc o conferință de presă în care sunt prezentate prevederile unei noi ordonanțe militare, a șaptea de la debutul stării de urgență. Participă ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.

UPDATE 1

Ministrul Marcel Vela a anunțat că a semnat Ordonanța Militară nr 7 cu privire la măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19, care este avizată de premierul Ludovic Orban și prevede, printre altele, și carantinarea orașului Țăndărei din județul Ialomița. Decizia a fost luată având în vedere numărul mare de persoane infectate și de decese. "În Ialomița, din totalul cazurilor pozitive, de 48 de persoane, 31 sunt din Țăndărei, un procent de peste 60%. Din cei opt decedati, 7 sunt tot din Țăndărei", a declarat ministrul Marcel Vela. El a menționat că se va permite intrarea și ieșirea din localitatea Țăndărei pentru transportul de marfă și pentru aprovizionarea populației: "Distanțarea socială este unica soluție în acest moment. (...) Această perioadă va trece cu bine dor dacă facem ceea ce trebuie".

"Vreau să anunț cetățenii din Țăndărei că măsurile de verificare se realizează de către personalul structurilor MAI în colaborare cu cele ale MApN. Vom aplica legea! Consiliul Județean Ialomița, primăria, Consiliul Local vor lua măsuri pentru asigurarea serviciilor de asistență socială și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără aparținători sau alte forme de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa", a precizat ministrul de Interne.

"Avem deja primul cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenții care l-au oprit la un filtru. S-a întâmplat la Vaslui", a transmis Vela.

UPDATE 2

Ministrul Vela a anunțat că s-a decis suspendarea zborurilor către și dinspre SUA și o serie de țări europene, pentru o perioadă de 14 zile, începând din data de 5 aprilie. "Am decis să suspendăm toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, în și din aceste țări către România sau către aceste țări pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 5 aprilie, ora 23,00, ora României", a precizat Vela. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și al muncii în zona asistenței sociale, a subliniat el. Vela a precizat că Ordonanța Militară 7 reglementează transportul sezonierilor care muncesc în străinătate. Astfel, vor fi permise zboruri charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul țărilor respective", a mai declarat ministrul.

UPDATE 3

"Am stabilit pentru conducătorii autovehiculelor de transport cu capacitate peste 2,4 tone care nu prezintă simptone de COVID-19 că vor completa doar o declarație pe propria răspundere prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Nu se vor izola la domiliciu, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor de protecție pentru COVID 19 și să nu aibă la intrarea în țară simptome de COVID-19", a declarat Vela.

UPDATE 4

Marcel Vela: "La solicitarea domnului ministru al mediului, apelor și pădurilor, domnul Costel Alexe, am introdus în ordonanța militară un articol pentru a preveni infracțiunile silvice în această perioadă, în sensul că personalul Gărzilor Forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control sau de pază pe linie silvică vor participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației de toate drumurile publice din zona de competență, evident, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale".

UPDATE 5

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că Ordonanța Militară nr. 7 prevede inclusiv asigurarea, la cerere, de spații hoteliere pentru personalul medical. "Pentru a ajuta medicii, asistentele și familiile lor, am stabilit că pentru a susține lupta împotriva virusului, ministerele cu rețea proprie și autoritățile administrației publice locale vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vedere prevenirii răspândirii virusului COVID 19", a precizat ministrul Vela.

"Vreau să mulțumesc public unui cetățean care, în Rădăuți, a pus la dispoziția medicilor un hotel cu peste 90 de camere, tocmai în acest sens", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

UPDATE 6

Aproape 15.000 de persoane au fost verificate în ultimele 24 de ore, iar de la începutul epidemiei de coronavirus și până în prezent au fost aplicate peste 130.000 de amenzi, în valoare totală de peste 170 milioane de lei, a anunțat chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI). "În ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15.000 de persoane. De asemenea, s-a asigurat paza spitalelor acolo unde este cazul, precum și a locațiilor de carantină instituționalizată. S-a acționat pentru verificarea persoanelor care sunt autoizolate și în carantină, vorbim aici de o medie de peste 90.000 de persoane verificate zilnic. De asemenea, verificarea respectării restricțiilor de circulație a reprezentat o activitate importantă pentru noi în această perioadă. De la începutul epidemiei au fost întocmite 400 de dosare penale, dintre care cele mai multe pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, au fost aplicate peste 130.00 de sancțiuni, în valoare totală de peste 170 de milioane de lei", a precizat Despescu, în declarația de presă de la sediul MAI.

El a mai anunțat că s-au stabilit culoare speciale de intrare și ieșire din țară pentru transportatori. "Sunt culoare separate de cele care reprezintă fluxul obișnuit de autoturisme. Concret, după ce domnul ministru Vela a avut o discuție cu omologul său maghiar, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 intră și ies TIR-uri și camioane cu marfă. Punctul Nădlac 2 are operaționalizate 14 benzi de lucru, venind astfel în sprijinul operatorilor economici", a evidențiat oficialul MAI.

Peste 30.000 de angajați ai MAI acționează zilnic în diferite misiuni, aceștia fiind sprijiniți de peste 1.000 de militari, precum și de peste 4.000 de polițiști locali, a adăgat oficialul MAI.

"Totodată, procesul de predare a locațiilor aflate sub paza colegilor din cadrul Jandarmeriei către colegii din cadrul MApN este în plină desfășurare. Avem și situații care au beneficiat de o atenție deosebită. În primul rând este vorba de Suceava, unde a fost impusă carantina totală. (...) O altă situație care a necesitat atenția noastră a fost și în Ialomița - vorbim de localitățile Țăndărei și Bărbulești - precum și de alte localități din țară. Acolo oamenii nu au înțeles, din păcate, că trebuie să respecte restricțiile impuse, fapt pentru care am acționat cu forțe mărite, inclusiv cu polițiști trimiși din București. (...) La Țăndărei și Bărbulești au fost aplicate peste 170 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru nerespectarea prevederilor Ordonanțelor militare privind circulația pe drumurile publice, valoarea totală a acestora fiind de peste 41.000 de lei. Forțele de ordine vor continua intervențiile în zonă pentru a verifica și impune, dacă este cazul, respectarea regulilor de distanțare socială și de restricție cu privire la mișcarea cetățenilor", a spus chestorul Bogdan Despescu.

Secretarul de stat în MAI a mai făcut un nou apel către cetățeni să respecte deciziile autorităților pentru binele lor și al celor dragi.

UPDATE 7

La finalul conferinței, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a îndemnat pe românii din diaspora să petreacă sărbătorile pascale în țările în care locuiesc, deoarece în România vor trebui să stea 14 zile în carantină.

"Aș dori să fac un apel către frații noștri din diaspora, cei care doresc să ajungă în țară în următoarele zile, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști. Dragi compatrioți, rămâneți acasă, în țările unde locuiți, și faceți acolo sărbătorile, în pace și liniște, în acest an, departe de cei dragi. Din păcate, aici, vom fi obligați să vă invităm să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare instituționalizată. Acest lucru nu ne face bine nici nouă, nici dumneavoastră și nici familiilor care vă iubesc. Vă mulțumesc dacă înțelegeți acest lucru și vreau să mă asigur că știți adevărul despre situația din țară, situația în care ne aflăm. Vă pot garanta însă că vom ieși din această situație grea și vom fi împreună. Cât de repede, depinde doar de noi. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe dumneavoastră, dragi frați compatrioți de peste hotare, oriunde vă aflați", a afirmat Marcel Vela la sediul MAI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4 secunde