Numărul reclamațiilor împotriva asiguratorilor s-a dublat

182
Numărul reclamațiilor împotriva asiguratorilor s-a dublat - numarulreclamatiilorimpotrivaasi-1570738153.jpg

Articole de la același autor

Nemulțumirile clienților societăților de asigurări sunt în creștere galopantă. Iată, în primul semestru al anului 2019, Autoritatea de Supraveghere Financiară a înregistrat 10.133 de petiții, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă a anului trecut. 93,13% dintre petițiile primite sunt aferente pieței asigurărilor-reasigurărilor, 5,70% sunt petiții ce privesc piața pensiilor private, iar 1,17% se referă la piața instrumentelor și investițiilor financiare. 


Până în prezent, au fost soluționate 7.748 petiții transmise de către asigurații - păgubiți, petiții care intră în sfera de competență a ASF. Celelalte petiții (1.689) au fost clasate sau conexate, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor și cu procedurile interne ale ASF, se arată în comunicat. 


Aspectul cel mai des reclamat a fost nerespectarea prevederilor legislației în domeniu și a normelor ASF, respectiv a condițiilor contractuale în cazul asigurărilor facultative (78,30% dintre petenți). Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și neplata, plata parțială a despăgubirilor ori valorilor de răscumpărare solicitate de către asigurații păgubiți (14,87%), respectiv solicitări de informații despre sistemul bonus-malus (2,53%). 


Ponderea numărului petițiilor soluționate în favoarea petenților în numărul total al petițiilor analizate a fost de 58,45%. Dintre acestea, 67,87% au fost finalizate prin plată, solicitările având legitimitate și cadru legal de soluționare. Au fost soluționate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate 41,55% petiții, reprezentând spețe asupra cărora ASF nu are capacitatea de intervenție în aplicarea legislației actuale sau pentru care ASF nu poate solicita asigurătorilor plata pretențiilor de despăgubire formulate. 


Din analiza petițiilor unice rezultă că societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiții analizate este Euroins România, cu 48,36% din numărul total de petiții, urmată de City Insurance SA, cu 27,7% și Asirom VIG SA, cu 6,01%. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4068 secunde