Nu v-aţi conectat casele de marcat la serverele Fiscului? Amenzile bat la ușă!

391
Nu v-aţi conectat casele de marcat la serverele Fiscului? Amenzile bat la ușă! - fondfirmelecarenusiauconectatcon-1629988958.jpg

Articole de la același autor

Până la sfârșitul acestui an, toate casele de marcat cu jurnal electronic din țara noastră ar trebui să fie conectate prin satelit la instituțiile fiscale. Marii contribuabili aveau termen până la 30 iunie 2021, iar cei mici și mijlocii, trebuie să se conecteze până la 30 noiembrie.



Simplu și ieftin

Procesul de conectare este și simplu, și ieftin. Agentul economic trebuie să se adreseze unităților acreditate de service, care vor efectua operațiunile necesare pentru trecerea aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în profil online și conectarea la sistemul informatic.

„Unele dintre casele de marcat necesită o modificare a soft-ului și hard-ului, operațiune care durează între o jumătate de oră și două ore, în funcție de tipul aparatului. Apoi, conectarea la sistemul de transmitere la distanță a datelor fiscale urmează o procedură ce se poate dura și ea între o jumătate de oră și o oră. Agentul economic va primi un card pentru transmiterea datelor online și va achita un abonament de aproximativ 8 lei pe lună (fără TVA), pentru trafic, așa cum plătește pentru telefon sau TV”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Constantin Gheorghe, directorul general al companiei Rel Syspro, unul dintre cei mai importanți operatori de pe piața aparatelor de marcat fiscale din România.



Nu lăsați pe ultima sută de metri!


Câte aparate de marcat au fost conectate până în prezent și câte mai trebuie conectate? ANAF nu a făcut publice aceste date, până în prezent. Ceea ce cunoaștem este că, la mijlocul lui ianuarie 2020, din cele 800.000 de case de marcat cu jurnal hârtie existente în economia românească, doar 589.837 fuseseră înlocuite cu aparatele noi, cu jurnal electronic care pot fi conectate prin satelit la instituțiile fiscale.

„Pe segmentul nostru de piață, până la 20% dintre casele de marcat electronice deținute de agenții economici mici și mijlocii au fost conectate până la această oră. În plus, mai există și aparate ale unor mari contribuabili care n-au fost conectate.

Prin intermediul ziarului dumneavoastră îi sfătuim pe agenții economici să se grăbească, să nu lase pe ultima sută de metri rezolvarea acestei cerințe legale, întrucât niciun operator de service acreditat nu va avea timpul material pentru a efectua operațiunile de modificare a aparatului și de conectare, până la termenul limită de 30 noiembrie”, atenționează Constantin Gheorghe.



Economia reală, sub lupa Fiscului


Stimați cititori, odată cu conectarea caselor de marcat fiscale la serverele sale, Fiscul va putea să urmărească, în timp real, activitatea fiecărui agent economic în parte. Astfel, inspectorii fiscali vor putea afla câte curse a făcut într-o zi taximetristul X, câte camere a vândut hotelul Y, câte ciorbe, fripturi și sticle de vin s-au servit la cârciuma Z, câte pâini, sticle de ulei și pet-uri de bere a vândut prăvălia Q, câte kilograme de roșii, cartofi și ceapă au fost achiziționate de la tarabele din piață.

Pe baza informațiile obținute, Fiscul va putea face analize extrem de fine privind comportamentul agenților economici, iar acolo unde va observa apariția unor fenomene suspecte, va trimite inspectori în control. Spre exemplu, dacă va constata că în localitatea A consumul de pâine pe cap de locuitor (conform vânzărilor fiscalizate) este semnificativ mai mic decât consumul din alte localități, se va putea trage concluzia că diferența se datorează evaziunii fiscale și se va interveni.



În mare pericol


Supravegherea online a aparatelor de marcat fiscale, pe de o pare, și raportarea zilnică de către băncile comerciale a tuturor operațiunilor bancare efectuate de clienții lor îi conferă Fiscului o putere extraordinară în lupta împotriva evaziunii fiscale. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi folosită corect, pe măsura eforturilor și cheltuielilor pe care sunt obligați să le facă agenții economici corecți, costuri care, în final, sunt suportate de consumatori. Aplicarea acestor măsuri ar trebui să ducă la scăderea spectaculoasă a evaziunii fiscale și, pe această bază, la reducerea în continuare a fiscalității.

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, iar recidiva duce la suspendarea activității.

Dacă extrapolăm datele de pe segmentul de piață al companiei Rel Syspro la întreaga economie, rezultă că aproximativ 600.000 de case de marcat n-au fost conectate încă la serverele Fiscului, posesorii lor fiind în mare pericol să depășească termenul legal, dacă nu se grăbesc.



Codașa Europei


Înainte de anul 2014, cu excepția României, toate statele europene adoptaseră sistemul caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale. Noul sistem își demonstrase eficiența în practică. Bulgaria, spre exemplu, în care evaziunea fiscală era comparabilă cu cea din România, a obținut venituri suplimentare de circa 2 miliarde de euro după primul an de aplicare.

Autoritățile române s-au decis târziu să înceapă trecerea la noul sistem, proiectul de act normativ de care depindea această schimbare fiind pus în dezbatere publică pe data de 11 iulie 2016. De atunci și până astăzi au existat numeroase bâlbâieli, greșeli și eșecuri din partea autorităților, de care au profitat marii și micii evazioniști.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5974 secunde