Noile prevederi RCA iti pot afecta bugetul! Vezi daca esti in categoria celor care vor plati mai mult!

272
Noile prevederi RCA iti pot afecta bugetul! Vezi daca esti in categoria celor care vor plati mai mult! - calculatorautorca-1594369431.jpg

Articole recomandate

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din tara a inceput sa protesteze intens din cauza modificarilor aduse de societatile de asigurare si pe care acestea intentioneaza sa le aplice asigurarilor RCA. Coplata despagubirii este una dintre aceste prevederi, care se aplica pentru cei nevinovati de accidentul produs.


Cum influenteaza noile modificari calcul asigurarii


Asiguratorii au intentia de a introduce coplata despagubirii pentru daunele persoanelor vinovate de producerea accidentelor. Aceste propuneri au natura de a incalca Constitutia, insa au efecte si asupra a ceea ce inseamna un calcul asigurari. 
Potrivit Romasig.ro, in acest context, COTAR a reactionat deja si a trimis tuturor institutiilor abilitate un material complex, insumand 16 pagini in care sunt demontate punctual absolut toate propunerile pe care asiguratorii le ofera.


Protectia consumatorului de RCA 


COTAR afirma ca isi doreste o lege care sa implice si protectia consumatorului si nu a intereselor financiare exprimate de companiile care in ultima perioada solicita modificarea legii in favoarea proprie si in detrimentul consumatorilor. Conform surselor, anumite institutii cer liberalizarea costurilor RCA, ceea ce inseamna ca acest cost poate sa se dubleze sau chiar sa creasca mai mult peste noapte, asa cum s-a mai intamplat deja o data. Astfel, utilizatorul poate descoperi ca atunci cand foloseste un calculator RCA auto de la Romasig rezulta ca polita sa este cu mult mai mare, ceea ce s-ar transforma cu certitudine intr-o surpriza neplacuta.


Companiile doresc sa fie eliminate toate parghiile prin care ASF sa intervina, in momentul in care asiguratorul vrea sa majoreze pretul la RCA. De asemenea, asiguratorii vor ca preturile despagubirilor sa fie limitate si sa fie calculate in functie de preferintele fiecarei firme de asigurari, in timp ce polita creste.


COTAR atrage atentia Parlamentului asupra faptului ca o astfel de decizie are toate sansele de a scoate Romania din UE pentru ca sunt incalcate o serie de principii fundamentale din Constitutie. Cu ajutorul legii, se urmareste crearea efectelor identice cu cele mai grave restrictii sanctionate prin Tratatul de Functionare al UE, care pot fi manifestate in piata.


Cum este afectata concurenta


In conformitate cu declaratiile COTAR, daca aceste propuneri sunt adoptate, vor determina alinierea preturilor pentru reparatie, care vor fi identice in toate service-urile care opereaza in Romania, ceea ce poate sa afecteze in decisiv si negativ totodata concurenta, chiar daca Consiliul Concurentei activeaza impotriva intelegerilor intre operatori in ceea ce priveste pretul.
Astfel, se face un apel pentru parlamentari pentru ca materialul transmis sa fie citit si analizat, pentru a fi vizualizate toate consecintele grave pe care o astfel de modificare legislativa le poate aduce si pentru care companiile de asigurari militeaza in prezent.


Pentru ca persoanele care isi fac o asigurare auto online sau direct la companie, respectiv in biroul brokerului, sa nu aiba de suferit este important ca materialul sa fie corect analizat si sa se ia o decizie favorabila in acest sens. COTAR mai precizeaza si faptul ca legea trebuie sa fie aliniata la legislatia nationala in ceea ce priveste RCA si la cerintele Europene astfel incat sa nu existe contradictii si utilizatorii sa nu fie afectati.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4342 secunde