ITF avertizează guvernele lumii:

Navigatorii de pe "pușcăriile plutitoare" nu mai acceptă prelungirea contractelor de îmbarcare!

5914
Navigatorii de pe

Articole de la același autor

Peste 200.000 de navigatori din flota mondială sunt "prizonieri" la bordul navelor. Unii dintre ei muncesc pe apă de peste un an. Alți peste 200.000 de navigatori aflați la uscat sunt împiedicați să ajungă pe mare. De trei luni și jumătate, restricțiile de circulație impuse de guvernele lumii, din cauza pandemiei Covid, au blocat schimburile de echipaje.

În ciuda apelului Organizației Maritime Internaționale (IMO) de a li se acorda marinarilor statutul de "lucrători – cheie", solicitare susținută de armatori și sindicatele navigatorilor, guvernele nu s-au grăbit să înlăture piedicile și barierele.

"Suntem la un pas de o criză umanitară și de o problemă reală de siguranță a navigației. Nu ne putem aștepta ca navigatorii aflați pe nave să rămână pe mare pentru totdeauna. Este responsabilitatea guvernelor să îi permită transportului maritim să își continue activitatea, iar navigatorilor să se întoarcă la casele lor sau să ajungă la nave pentru a începe lucrul", a declarat Kitack Lim - secretarul general al IMO în cadrul unei conferințe virtuale.

Unele state (printre care și România) au făcut progrese în facilitarea schimbărilor de echipaje, punând în aplicare protocoalele aprobate de IMO, reducând restricțiile de călătorie, facilitând eliberarea pașapoartelor și vizelor ori asigurând accesul navigatorilor la îngrijiri medicale. În schimb, o serie de state continuă să impună restricții navigatorilor, a afirmat secretarul general al IMO.

Pe data de 15 iunie 2020, Federația Internațională a Transportatorilor (ITF) și-a exprimat poziția față de criza schimburilor de echipaje printr-un comunicat de presă intitulat sugestiv: "Destul este prea mult: navigatorii din întreaga lume își vor exercita dreptul de a părăsi navele pe fondul eșecurilor Covid-19".

Organizația informează că, împreună cu sindicatele afiliate, va ajuta sute de mii de navigatori să își exercite dreptul de a înceta munca, de a părăsi navele și de a se întoarce acasă.

"Noua abordare, care ar putea perturba extrem de mult comerțul mondial, vine după o acțiune insuficientă a guvernelor pentru a desemna navigatorii drept , de a-i scuti de restricțiile de călătorie și de a facilita repatrierea a aproximativ 200.000 de navigatori", a declarat Dave Heindel - președintele secției pentru navigatori a ITF. "Trimitem un mesaj foarte puternic navigatorilor: v-ați tot prelungit contractele de îmbarcare, îndeplinindu-vă partea voastră de responsabilitate privind menținerea aprovizionării cu bunurile strict necesare în întreaga lume, în timpul acestei pandemii. (…) Unii navigatori sunt la bord de mai bine de un an, iar de-a lungul acestei pandemii, mulți au fost împiedicați de guverne să vină pe uscat chiar și pentru o plimbare și le-au refuzat, în mod alarmant, îngrijiri medicale de urgență. Sincer, avem navigatori pentru care continuarea la nesfârșit a acestor mizerii echivalează cu o sinucidere. Au ajuns să numească navele <închisori plutitoare>. Această situație este intolerabilă pentru familia ITF."

La rândul său, Paddy Crumlin - președintele ITF și al secției docherilor, a avertizat: "Este de ajuns. Trebuie să tragem o linie în nisip, iar astăzi este ziua în care le spunem limpede guvernelor, că, începând cu data de 16 iunie, navigatorii vor începe să își aplice dreptul de a înceta munca și de a se întoarce acasă. Nu mai acceptă prelungiri de contracte."

Steve Cotton - secretarul general al ITF atrage atenția că ITF, inspectoratele și sindicatele afiliate vor face tot ce se poate pentru a-i ajuta pe navigatorii care vor să se repatrieze.

"Dacă plecarea navigatorilor de pe nave va provoca haos în lanțurile de aprovizionare, dacă porturile din Singapore până în San Francisco vor fi afectate, dacă asiguratorii vor înceta să asigure navele, iar comerțul global va fi blocat, aceasta va fi problema politicienilor, nu a navigatorilor lumii. (…) Navigatorii și-au îndeplinit partea de responsabilitate în această pandemie și chiar mai mult de atât. Este de ajuns!", a spus Steve Cotton.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7569 secunde