Mulgeți energia din Marea Neagră! România are nevoie de un program energetic offshore

1254

Articole de la același autor

Viitorul a început ieri! Roboții industriali se grăbesc să ia locul lucrătorilor de pe liniile de fabricație. Primele nave fără echipaje au fost lansate la apă. Dictatura petrolului în acționarea motoarelor navale este amenințată de gazele naturale lichefiate, energia solară și hidrogen. Automobilul electric este în plină campanie de cucerire a șoselelor, iar taxiul zburător fără șofer și-a anunțat intenția de a rezolva problema descongestionării traficului urban. De la o zi la alta crește numărul locuințelor eficiente energetic, care își produc singure energia necesară, din resurse regenerabile, iar bătrânele termocentrale trăiesc cu spaima că azi-mâine vor fi scoase la pensie de centrale eoliene și fermele de panouri solare.

Noua revoluție tehnico-științifică ce a cuprins omenirea este mai complexă și mai amplă decât tot ce s-a întâmplat până acum în istoria omenirii. Forțele ei motrice nu sunt doar curiozitatea, inventivitatea și dorința de progres a omenirii, cât mai ales teama de cea mai mare amenințare la adresa planetei, a civilizației: încălzirea globală.

Mările UE – surse inepuizabile de energie

Timpul pe care îl are la dispoziție omenirea pentru a evita o catastrofă naturală este foarte scurt. De aceea, organismele internaționale și multe state ale lumii se grăbesc să ia măsuri. Uniunea Europeană și-a propus un obiectiv ambițios: până în anul 2050, să devină neutră din punct de vedere climatic; activitățile desfășurate pe teritoriul statelor sale să nu mai ducă la eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă, iar pentru aceasta este nevoie ca sursele convenționale de energie (cărbunele, petrolul și gazele) să fie înlocuite cu energia „verde” (eoliană, solară, geotermală și hidro).

În domeniul turbinelor eoliene offshore (fixate pe fundul mării sau flotante), Europa a dobândit, deja, experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.

Drept urmare, Uniunea Europeană și-a propus să exploateze pe scară largă posibilitățile oferite de bazinele sale maritime - Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic – pentru producerea energiei electrice. Turbinele eoliene offshore, centralele care transformă energia valurilor în energie electrică și instalațiile fotovoltaice flotante instalate în zonele costiere europene vor trebui să asigure energia „curată” de care statele comunitare au nevoie.

Investiții offshore de 800 de miliarde de euro

În cursul acestei săptămâni, Comisia Europeană a prezentat strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Se propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Altfel spus, zonele costiere ale Uniunii Europene ar urma să fie împânzite de centrale eoliene.

Comisia propune ca, până în 2050, să se completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energia valurilor, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Punerea în practică a acestei strategii va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050. Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, vor fi revizuite orientările privind ajutoarele de stat pentru energie și protecția mediului.

Hidroelectrica dă speranțe României

Până de curând, România a fost în afara preocupărilor privind exploatarea potențialului energetic al Mării Negre, rămânând la nivelul declarațiilor de bună intenție. La sfârșitul lunii iunie 2020, Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a afirmat, în cadrul unei videoconferințe pe teme energetice, că țara noastră trebuie să pună în valoare acest potențial și să construiască ferme eoliene offshore, precum cele din Marea Nordului.

Apoi, la începutul lunii august, răspunzând întrebărilor ziarului „Cuget Liber”, Ministerul Transporturilor a precizat următoarele: „Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța va demara, în cursul acestui an, procedurile pentru actualizarea și revizuirea master planului portului Constanța, din care va rezulta o strategie de dezvoltare în domeniul producerii de energii alternative, prietenoase cu mediul, conformă cu noile directive ale Uniunii Europene. Strategia va include un set de proiecte care vor contribui la implementarea politicii verzi a Comisiei Europene, privind dezvoltarea sustenabilă, combustibilii alternativi și alte surse de energie verde, reducerea emisiilor de CO2, energia fotovoltaică. În plus, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța reanalizează oportunitatea construcției de centrale eoliene în portul Constanța.”

Compania Hidroelectrica ne dă speranțe că Marea Neagră va deveni o sursă de energie electrică pentru România. Printre cele mai ambițioase proiecte ale acesteia se numără amplasarea unor centrale eoliene offshore, cu o putere instalată totală de 300 MW. Investiția se va ridica la 2,8 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei vor fi cheltuiți până în 2025.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5771 secunde