Moment crucial pentru relansarea economiei: Guvernul aprobă ajutoarele de stat

181
Moment crucial pentru relansarea economiei: Guvernul aprobă ajutoarele de stat - momentcrucialpentrurelansareaeco-1596124908.jpg

Articole de la același autor

A trecut o lună de când Planul național de investiții și relansare economică, supranumit Programul "Reclădim România" a fost prezentat națiunii. Inițiatorii afirmaseră că acesta marchează trecerea de la politicile economice care stimulau consumul la modelul de creștere economică ce are drept fundament: investițiile, digitalizarea, inovarea, transferul tehnologic, creșterea competitivității și a productivității, creșterea capacității companiilor din România de se afirma pe piețele internaționale și creșterea semnificativă a exporturilor.

Mediul de afaceri a salutat apariția programului și a cerut punerea lui în aplicare cât mai rapid, iar Guvernul s-a angajat să adopte în decurs de o lună actele normative de care depinde transpunerea lui în practică.

Ce s-a întâmplat de la lansarea programului și până astăzi? Răspunsul a fost dat chiar de premierul Ludovic Orban, la întâlnirea cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României. El a explicat că actul normativ pentru alocarea unui miliard de euro va fi adoptat în ședința de guvern de vineri 31 iulie. Este vorba de ajutoare de 350 de milioane de euro pentru capital de repornire, 550 de milioane euro sub formă de granturi de investiții și 100 de milioane de euro, granturi pentru microîntreprinderile fără angajați.

Proiectul de act normativ pentru schema de ajutor pentru susținerea plății chiriilor comercianților din mall-uri este în curs de elaborare.

Pentru microîntreprinderile care nu au obținut finanțare, deși au depus oferte, au fost aprobate granturi de 50.000 până în 200.000 de euro, supracontractarea fiind de 247 de milioane de euro.

De asemenea, a fost aprobat, prin memorandum, supracontractarea pentru granturi de investiții între 200.000 și un milion de euro, pentru care este alocată suma de 450 de milioane de euro, prin exercițiul financiar actual.

Tot prin memorandum au fost aprobate granturile pentru investiții mari, de 1,5 milioane de euro până la 6 milioane de euro, pentru care este alocată suma de 550 de milioane de euro tot prin mecanismul supracontractării.

Au fost aprobate granturile pentru start-up-urile studenților, plafonul fiind de 150 de milioane de lei. Actul normativ privind granturile pentru digitalizarea IMM-urilor, care au un plafon total de 150 de milioane de lei, va fi adoptat în ședința de guvern de vineri, 31 iulie. Pentru educația digitală a angajaților au fost alocate granturi în valoare de 30 de milioane de lei pentru început. Dacă programul va da roade, suma va fi suplimentată.

Alocarea granturilor pentru antreprenoriatul rural, cu un buget de 200 de milioane de lei, a fost aprobată în data de 22 iulie. Programul de sprijin privind instalarea tinerilor fermieri, cu un buget de 42 de milioane de lei, urmează să fie pus în aplicare, ca urmare a emiterii ordinului de ministru. În prezent, se află în dezbatere publică schema de ajutor de stat pentru investiții green field. Aceasta dispune de un plafon de 1,5 miliarde de lei. Actul normativ va fi adoptat în această săptămână.

SURE - 5 miliarde de euro pentru România


În curs de adoptare este și schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională, cu un plafon de 450 de milioane de euro. În urma acordului Comisiei Europene, a fost aprobată schema de garanții de stat pentru credite destinate companiilor care nu sunt IMM-uri, prin EximBank. Plafonul inițial de 4 miliarde de lei poate fi extins la 8 miliarde de lei.

Schema de garantare a creditului comercial va fi adoptată după primirea aprobării Comisiei Europene. Guvernul a aprobat, deja, schema de garantare pentru factoring și scontare, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei. Programul de garantare pentru leasingul de echipamente și utilaje, cu un plafon de 1,5 miliarde, a fost adoptat prin ordonanță de urgență. Se află în dezbatere publică actul normativ privind bonificațiile pentru creșterea capitalizării companiilor prin reducerea impozitului pe profit pentru o creștere de 10%.

În cazul programului Kurzarbeit, Guvernul urmează să ia decizia finală. Finanțarea este asigurată prin programul european SURE, iar România are posibilitatea să atragă până la 5 miliarde de euro.

În continuare se aplică măsurile privind: șomajul tehnic; sprijinul cu până la 41,5% din salariu pentru angajații care și-au reluat activitatea; stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor de peste 50 de ani și a românilor întorși din diaspora în căutarea unui loc de muncă, statul suportând 50% din salariu.

Schema de susținere pentru sezonieri și zilieri a fost în dezbatere publică și urmează a fi adoptată în ședința de guvern de astăzi, 31 iulie. În curând va fi lansat în dezbatere publică un apel de proiecte pentru locuri de muncă destinate tinerilor, cu o valoare de 300 de milioane de euro. Tot în ședința de guvern de astăzi va fi adoptată ordonanța de urgență privind finanțarea extinderii rețelelor inteligente de gaze naturale. De asemenea, va fi făcută total funcțională schema de ajutor de stat pentru companiile mari consumatoare de energie electrică, pentru care se rambursează 15% din valoarea certificatelor de CO2.

O șansă istorică pentru România

Pe 31 iulie, Guvernul va lansa în dezbatere publică proiectul de acord de parteneriat cu Comisia Europeană pentru bugetul multianual 2021 - 2027, cu împărțirea lui pe programe.

"România are o oportunitate cum cred că rar a avut în istoria ei, de a putea realiza o dezvoltare, o modernizare accelerată, beneficiind de un asemenea sprijin financiar cum este cel de care vom dispune mai ales în anii 2021, 2022, 2023 – a declarat premierul la întâlnirea cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României. Va fi un efort uriaș, pentru care noi suntem pregătiți și pentru care vă cerem concursul, astfel încât împreună să schimbăm la față România, în bine."



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4048 secunde