Ministrul finanțelor vrea să rezolve criza forței de muncă legând studenții de glie, după modelul bulgăresc

295
Ministrul finanțelor vrea să rezolve criza forței de muncă legând studenții de glie, după modelul bulgăresc - ministrulfinantelorvreavreasarez-1564174551.jpg

Articole de la același autor

Guvernarea social-democrată a provocat mari dezechilibre în economie, care au afectat profund piața muncii, încurajând migrația externă a lucrătorilor și determinând un curent migratoriu dinspre sectorul privat spre cel de stat. Ca urmare, criza forței de muncă din economia românească a atins cele mai înalte cote din ultimele trei decenii.


Situația este, cu adevărat alarmantă, din moment ce până și ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, se dă de ceasul morții să găsească soluții de rezolvare a crizei. În cadrul unei conferințe privind situația forței de muncă, el a afirmat că, la ora actuală, România are un deficit de un milion de lucrători.


Și-atunci, ce e de făcut? Cum poate fi stopată sau măcar încetinită plecarea forței de muncă pe piața externă? Ministrul a venit cu ideea ca tinerii care pleacă în străinătate imediat după absolvirea facultății "să returneze ce le-a dat statul". "Nu vrea nimeni să țină pe nimeni legat de glie", afirmă Teodorovici, dar este evident că acesta va fi efectul dacă măsura ar fi adoptată.
Pentru a ne convinge de justețea acestei soluții, Teodorovici a adus în discuție cazul fiicei sale, care învață în străinătate, afirmând: "Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită și mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din țara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îți dă un împrumut să faci respectiva universitate... Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde dorește în Europa, în lume, dar dacă primești din partea statului un sprijin, după terminarea facultății să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ți le-a dat să returnezi, așa cum se întâmplă în Europa".


Argumente contra
Cazul prezentat de Teodorovici nu se potrivește cu situația din România. În primul rând, studenții români sunt cetățeni ai statului lor, și nicidecum studenți străini într-o țară străină, cum este fiica ministrului. În al doilea rând, cheltuielile pe care le face statul român pentru pregătirea studenților care au fost admiși pe locurile bugetate (fără taxă) nu reprezintă un împrumut. Statul le finanțează din taxele și impozitele plătite de contribuabili pentru susținerea sistemului de învățământ și de sănătate, a armatei și a tuturor instituțiilor. Deci, este de obligația statului să presteze servicii educaționale pentru copiii contribuabililor. Ai pune pe aceștia să returneze costurile pregătirii, în cazul migrării peste hotare ar însemna ca familiile lor să fie supuse dublei impozitări.


Bun, să presupunem că, de teamă că vor fi puși la plată, tinerii absolvenți vor dori să rămână în țară. Dar are, economia locuri de muncă pentru toți, în specialitățile pentru care s-au pregătit? Se știe că, de ani de zile, între oferta de absolvenți a învățământului superior românesc și necesarul de forță de muncă pe specialități, din economie, există mari nepotriviri. De aceea, mulți absolvenți ai facultăților de științe economice, juridice sau tehnice nu găsesc de lucru în specialitatea pentru care s-au pregătit, fiind nevoiți să își câștige existența muncind pe post de vânzători, chelneri ori bodyguarzi, în cazul în care au luat decizia să rămână în țară.
Dacă ne luăm după logica lui Teodorovici ar trebui puși la plată și tinerii care rămân în România, dar care nu muncesc în specialitatea dobândită în facultate și pentru care statul a făcut cheltuieli.


Toți marinarii vor fi buni de plată
În cazul învățământului superior marinăresc, situația este de-a dreptul hilară. Se știe că, deoarece România nu mai are flotă maritimă comercială, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" și Universitatea Maritimă din Constanța pregătesc, de vreo 20 de ani, ofițeri pentru flotele externe. Și-atunci, de ce să mai aștepte Teodorovici ca tinerii să termine facultatea și să plece în primul voiaj, n-ar fi mai bine să le ia banii dinainte, chiar din clipa în care pășesc pe poarta instituției de învățământ?
Bănuiesc că sursa de inspirație a ministrului Teodorovici este ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Bulgariei, prin care toți absolvenții facultăților de medicină care au beneficiat pe timpul studiilor de bani de la buget sunt obligați să rămână timp de trei ani în țară, după absolvire, și să lucreze în spitale desemnate de Ministerul Sănătății. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 23 iulie 2019.


Avertismentul organizațiilor studențești
Laurențiu Țucă, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din Romania a declarat că studenții vor face tot ce le stă în putință pentru ca măsurile anunțate de Teodorovici să nu intre în vigoare. El a atenționat că se poate ajunge la proteste de stradă, dacă Guvernul nu cedează. Liderul studenților a atras atenția că, în cazul în care aceste idei vor fi puse în practică, România s-ar întoarce cu sute de ani în urmă și ar ajunge în Evul Mediu.
Din fericire, premierul Viorica Dăncilă nu e de acord cu ideea ministrului de finanțe. Ea a declarat: "Guvernul României vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară. Nu avem cum să-i obligam și nici nu ar fi corect pentru studenți să-i obligăm. Prin creșterile salariale, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă ca vor dori sa rămână acasă. Un exemplu este în domeniul medical, unde am crescut foarte mult salariile și foarte mulți medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părți, au rămas în România, ba mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5286 secunde