Ministrul Adrian Oros: „Decalajele de producţie în agricultura ecologică trebuie să fie reduse la nivelul UE”

151
Ministrul Adrian Oros: „Decalajele de producţie în agricultura ecologică trebuie să fie reduse la nivelul UE” - reducereadecalajelor-1626802855.jpg

Articole de la același autor

Prezent la începutul săptămânii la Bruxelles unde s-a desfăşurat Consiliul AgriFish sub preşedinţia Sloveniei, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a atras atenţia că pentru o agricultură ecologică unitară în spaţiul european este nevoie de eliminarea decalajelor de producţiei. El a spus că România este de acord şi sprijină programul Sloveniei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, dar este nevoie şi de o susţinere financiară adecvată.

„Planul de acțiune propus de Comisie este ambițios dar trebuie să avem în vedere, pe lângă implicațiile de mediu, și pe cele de natură socio-economică care pot impacta zonele rurale. Desigur, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește capacitatea de producție, de conversie către agricultura ecologică dar și a încrederii consumatorului în acest sector. De aceea trebuie să analizăm și să găsim soluțiile cele mai adecvate pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a cetățenilor noștri având în vedere categoriile de consumatori cele mai defavorizate. Deoarece în România sectorul agriculturii ecologice este încă destul de redus avem în vedere stimularea dezvoltării acestui sector prin intervenții financiare corespunzătoare stabilite în Planul Național Strategic (PNS), agricultura ecologică fiind una dintre prioritățile următorilor ani pentru România”, a susţinut ministrul Oros la Bruxelles.

Prin Strategia „De la fermă la consumator” lansată anul trecut, Comisia Europeană a cerut ţărilor membre să utilizeze cel puțin 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv și pentru a ajuta sectorul produselor ecologice să își atingă întregul potențial, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru producția ecologică în UE, împărţit pe trei axe: 1. Stimularea cererii şi dezvoltarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice; 2. Stimularea conversiei şi asigurarea întregului lanţ valoric; 3. Produsele organice care contribuie la durabilitatea mediului. Pentru a sprijini planul de acţiune, Comisia intenţionează să aloce cel puţin 30% din buget acţiunilor de cercetare şi inovare în domeniile agricultură, silvicultură şi dezvoltarea zonelor rurale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3666 secunde