Mihai Daraban: Diplomația economică trebuie să sprijine mai intens relațiile comerciale bilaterale

Luni, 01 Martie 2021, 16:56
79
Camera de Comerț și Industrie a României, alături de Camera de Comerț și Industrie Prahova, în parteneriat cu Ambasada Republicii Kazahstan la București, a organizat Forumul de Afaceri România – Kazahstan. Evenimentul a avut în vedere promovarea schimburilor comerciale bilaterale, cu precădere în domenii de activitate precum: industrie și construcții (petrol și gaze, mașini, utilaje, echipamente electrice și mecanice, textile, industria mobilei), agricultură (echipamente agricole, creșterea animalelor, cultivarea cerealelor, produse alimentare), comerț general și servicii (activități comerciale, consultanță, proiectare și IT).

Forumul a cuprins o sesiune „match-making” între companiile participante din cele două țări, sub forma unor paneluri distincte, în funcție de domeniul de activitate.

„CCIR încurajează toate companiile românești să dezvolte cât mai multe contacte cu partenerii din Kazahstan. Această țară este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din Asia Centrală. Cooperarea economică bilaterală dintre cele două state este foarte importantă, mai ales acum în plină pandemie. Astfel, forumul economic de astăzi poate fi o soluție, dar asemenea evenimente trebuie sprijinite mai mult de către reprezentanții diplomației economice. Fie că vorbim despre sectorul energetic, despre comerțul propriu-zis, este foarte clar că pandemia ne-a afectat pe toți. Trebuie să găsim soluții optime pentru a intensifica dialogul dintre cele două state, dar nu numai cu ajutorul internetului, ci și apelând la instituțiile abilitate, precum camerele de comerț. Rolul nostru este de a pune în legătură companiile interesate să investească fie în România, fie în Kazahstan, apelând la contactele diplomatice din statele respective”, a declarat Eduard Costin - director relații externe, care a transmis mesajul președintelui CCIR, Mihai Daraban.

În prezent, pe teritoriul României sunt 34 de companii cu capital kazah, cu un capital social total de 284.770,96 euro.Pagina a fost generata in 0.3177 secunde