Mihai Daraban: Companiile turcești din România, adevărații ambasadori comerciali

Miercuri, 06 Noiembrie 2019
248
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Çerkezköy (Turcia) și Asociația Investitorilor Turci din România (ImmTurk), a organizat marți, 5 noiembrie 2019, la sediul CCIR Business Center, Forumul de Afaceri România - Turcia.

Eveniment de business-matching, forumul a facilitat antreprenorilor români accesul către potențiali parteneri de afaceri din Turcia, în sală fiind prezente importante companii turcești, membre a CCI Çerkezköy, din diverse domenii de activitate.

"Relațiile cu Turcia depășesc deja sfera tradiționalului. În prezent, activează în România 15.736 de companii turcești, cu o valoare totală a capitalului subscris de 586 de milioane de euro. Aceste companii sunt adevărați ambasadori comerciali și reprezintă, totodată, un cap de pod pentru ceilalți oameni de afaceri turci care doresc să investească în țara noastră. Anul trecut, s-a înregistrat o valoare totală a schimburilor comerciale dintre cele două state, de 5,7 miliarde de euro, la care se adaugă și 380 de milioane de euro din servicii. Deja, la mijlocul acestui an, valoarea totală a schimburilor comerciale era de 3,7 miliarde de euro, plus 577 milioane de euro din investiții directe. Sunt convins că, anul viitor, vom atinge ținta pe care ne-am propus-o, aceea de 10 miliarde de euro", a declarat Mihai Daraban - președintele CCIR.

"Relațiile dintre Turcia si România nu se rezumă numai la cele economice. Țările noastre sunt implicate într-un dialog real și pe plan social, politic și cultural. România reprezintă de foarte mult timp un adevărat partener de afaceri pentru Turcia. Produsele noastre din domeniile auto, agricultură și industrie sunt foarte bine primite pe piața din România și suntem siguri că există un potențial foarte mare de creștere. Evenimentul de astăzi ne va oferi încă o dată posibilitatea de a crește volumul schimburilor comerciale și, totodată, de a ne cunoaște mai bine", a declarat Suleyman Kozuva - președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Çerkezköy.

"Oamenii de afaceri din Turcia sunt prezenți pe piața din România încă din anul 1990. Acest lucru este reflectat foarte bine în cifrele de astăzi. În plus, România și Turcia, începând cu 2012, fac parte dintr-un parteneriat strategic care influențează în mod pozitiv nu numai domeniul economic. Da, este adevărat, adevărații ambasadori comerciali sunt investitorii, atât cei români cât și cei din Turcia. Sesiunile B2B de astăzi sunt foarte importante pentru că avem, în final, același scop, acela de a crește volumul investițiilor de ambele părți", a afirmat Fusun Aramaz - ambasadorul Turciei în România,

Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al X-lea partener la export și al VII-lea la import. România este, de asemenea, unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export și pe locul 17 la import. Potrivit estimărilor, investițiile totale ale firmelor turce in România, directe si indirecte (realizate prin societățile înregistrate in alte state), depășesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA). 

Pagina a fost generata in 0.1782 secunde