Mierea a devenit produs de lux. Scumpirile şi vremea capricioasă au făcut-o de neatins

240

Articole de la același autor

Suntem la începutul semestrului al doilea din 2021 şi preţurile au luat-o razna. Nici mierea nu a scăpat de avalanşa scumpirilor, astfel că un kilogram de miere ecologică de salcâm a ajuns să coste şi 60 de lei. De vină sunt frigul şi ploile excesive din primăvară, dar şi scumpirile care se ţin lanţ.





Mierea a devenit un produs de lux. Un kilogram a ajuns să coste precum caviarul. Deşi anul acesta este mai bun comparativ cu 2020, când seceta a făcut prăpăd şi prin apicultură, prisăcarii spun că s-au confruntat cu mult prea multe ploi, iar albinele nu au mai ieşit la cules.



„Ploile şi frigul din primăvară ne-au dat bătăi de cap. Ploile au spălat polenul florilor şi albinele nu au avut ce culege. Oricum natura este dată peste cap şi schimbările climatice şi-au pus amprenta şi peste păduri. Anul acesta am dus stupina la salcâm, într-o zonă unde am găsit floare frumoasă. Dar coroana de deasupra era uscată. Seceta de anul trecut a lăsat urme adânci şi probabil că multe păduri se vor usca”, ne-a spus mâhnit Dănuţ Tudor, apicultor din Fântânele. Are 300 de familii de albine şi se gândeşte serios să dea jumătate din ele pentru că apicultura nu mai este profitabilă. „Anul acesta nu am mai extins stupina nici măcar cu un stup. Per total, dacă trag linie, deşi sezonul apicol nu s-a terminat, voi ieşi cu un profit destul de mic, pentru că preţurile la miere nu s-au stabilizat, iar preţul la tei nu s-a hotărât încă la nivelul Uniunii Europene”, a adăugat apicultorul.



Dai un ban, dar mănânci sănătos

Cu toate că a fost un an secetos, 2020 i-a adus României locul doi în UE la numărul de albine. Anul 2018 a fost cel mai bun la producţia de miere, ţara noastră ocupând locul întâi în Europa cu o cantitate de 30.000 de tone. Acum, apicultorii spun că producţia de miere va fi destul de bună, unii vânzând mierea de salcâm şi cu 60 de lei/kg. Dar nu la toate tipurile de miere s-au făcut cantităţi mari. Spre exemplu, la rapiţă s-a făcut miere în cantitate mică, iar atunci preţul a crescut la 30 de lei/kg, a mai spus Dănuţ Tudor.



„Eu cred că până la sfârşitul anului preţul la mierea de salcâm nu va mai creşte. Eu o vând cu 45 de lei/kg, fagurii cu 60 de lei/kg şi căpăceala cu 30 de lei/500 g. Săptămâna asta extragem şi mierea de tei şi polifloră care va costa 30 de lei/kg, respectiv 25 de lei/kg”, a precizat apicultorul.



Preţul la miere s-a majorat şi pentru că celelalte produse s-au scumpit. Apicultorii sunt cei mai loviţi la preţul carburanţilor şi la cherestea. „În apicultură este multă alergătură. Din mai, când am ieşit în peisaj, preţul motorinei a crescut constant până acum sărind de 6 lei/litru, ajungând şi la 7 lei la unele staţii. În ianuarie, metrul cub de cherestea s-a dublat de la 900 de lei, la 1.800 de lei. Noi avem stupină certificată ecologic şi avem o serie de restricţii şi impuneri de lege, aşa că toate materialele pentru un stup ecologic sunt mult mai scumpe decât pentru unul normal. Iar acum, cu scumpirile şi la energia electrică şi la vopseaua ecologică, ne-au terminat. Subvenţiile sunt foarte mici, 25 de lei de familia de albine, practic nu suntem susţinuţi să mai ne ocupăm cu apicultura”, a menţionat apicultorul. În schimb, un borcan de „miere” de provenienţă necunoscută din UE costă în supermarchet 15 lei/380 g. Dar ştim noi oare ce conţine? Aşa că, dacă vrei ceva sigur, de calitate, dai un ban, dar mănânci sănătos.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0158 secunde