MFP a împrumutat 3 mld. euro de pe piețele externe, în prima emisiune de eurobonduri pe 2020

106
MFP a împrumutat 3 mld. euro de pe piețele externe, în prima emisiune de eurobonduri pe 2020 - euros-1579624455.jpg

Articole recomandate

Ministerul Finanțelor a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe piețele externe, în prima emisiune de obligațiuni denominate în euro din 2020.


Emisiunea a fost structurată pe două tranșe, una cu scadența pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.


Valoarea completă a împrumutului, dar și dobânda, urmează să fie publicată cel mai probabil după închiderea bursei sau mâine dimineață.


În 2019 statul român s-a împrumutat în euro de pe piețele externe de mai multe ori, recordul fiind stabilit în martie la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți de 3 miliarde de euro.


Necesarul de finanțare al guvernului în 2020 se ridică la 86,9 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), precum și a volumului datoriei de refinanțat în acest an, în sumă de 46,3 miliarde lei.


Din suma totală estimată, Ministerul Finanțelor vrea să atragă de pe piețele financiare externe circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private, precum și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale.


Deficitul bugetar de 3,6% din PIB din acest an urmează să fie finanțat în proporție de cca 55% de pe piața internă și cca 45% de pe piața externă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.396 secunde