Meseria de tâmplar, la mare căutare! „Prea puţini tineri mai vin să lucreze”

1921

Articole de la același autor

În ziua de azi este foarte greu să găseşti un meseriaş bun, care să facă o lucrare de calitate. Fie că vorbim de instalator, de electrician sau de tâmplar, prea puţini mai sunt pe piaţa muncii. Iar atunci când ai nevoie, nu ştii unde să-i găseşti.

Internetul este plin de anunţuri de prestări servicii. Însă dacă vrei să contractezi o lucrare, nu ştii de ce să ţii cont când trebuie să alegi pe cineva. Sigur o să spuneţi că preţul primează, dar nu este suficient. Ar trebui să faceţi o prospecţie la societatea prestatoare, măcar să vă lămuriţi care este prima impresie. Astăzi vorbim despre tâmplărie şi de ce criterii ar trebui să ţineţi cont, când angajaţi o firmă să vă execute o lucrare de mobilă la comandă. Vechimea firmei şi experienţa angajaţilor contează la capitolul seriozitate. Stabilitatea şi anii de funcţionare contează la capitolul seriozitate, ca să ştii de unde să-i iei în caz că ai nevoie de mici reparaţii la mobilier. Al doilea criteriu este de competitivitate. Puteţi merge la atelier să vedeţi cum lucrează, ce materiale folosesc, ce utilaje au. Iar al treilea criteriu este cel uman. Câţi angajaţi sunt şi ce experienţă profesională au. O firmă serioasă constănţeană care produce mobilier la comandă de 40 de ani, este cooperativa meşteşugărească „Muncă şi Artă”.

„A fost înfiinţată în 1965 şi noi de la început am funcţionat în sistem privat. La acest moment mai avem o secţie de vulcanizare şi atelierul de tâmplărie şi 20 de angajaţi. Am trecut cu bine prin perioada de pandemie. Am avut nişte comenzi mai vechi şi am lucrat bine cu Consiliul Judeţean. Nu a trebuit să dăm oameni afară şi nici să-i trimitem în şomaj tehnic. A fost mai greu, pentru că, comenzile de la persoanele fizice au scăzut, oamenii au ţinut de bani şi au fost mai temători să interacţioneze, să vină în secţie sau să primească pe cineva în casă să ia măsuri”, a spus pentru „Cuget liber”, Gabriela Bageac, preşedinta cooperativei „Muncă şi Artă”.

O problemă existentă pentru meseriile calificate semnalată şi de preşedinta cooperativei, este lipsa forţei de muncă.

„Prea puţini tineri mai vin să lucreze la „Muncă şi Artă” din cauza salariului mic. Veniturile la noi sunt realizate în acord global şi când te confrunţi cu scăderea comenzilor şi salariile scad, comparativ cu ce se întâmplă pe piaţă”, a precizat Gabriela Bageac.



Meseria, brăţară de aur


Un profesionist desăvârşit este Florea Dumitru, zis şi nea Telu. Lucrează ca tâmplar la „Muncă şi Artă” de la 15 ani. I-a plăcut lemnul şi s-a dedicat acestei meserii hristice.

„M-am angajat în 1976. Nu mi-a plăcut să fiu mânjit de vaselină pe mâini şi m-am făcut tâmplar. Acum nu mai ai cu cine să lucrezi. Lucrări sunt dar tineretul vrea salariu mare. Şi materialele s-au scumpit în ultimul timp foarte mult, cam cu 30%. Un metru cub de cherestea de stejar l-am luat ultima dată cu 9.000 de lei. Dar acum şi ultimul depozit care era în Constanţa s-a închis. Trebuie să comandăm la Bucureşti materiale, pentru că aici nu prea mai ai de unde să cumperi. Sunt mai multe depozite de cherestea dar nu este calitatea pe care o dorim. Nici furnir nu mai găsim”, a declarat Florea Dumitru, tâmplar. Dacă vreţi un mobilier de calitate, trainic şi aşa cum vă doriţi, comandaţi mobilă la comandă. Spune o vorbă, că: „Suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4015 secunde