Mediul de afaceri și piața muncii vor fi susținute prin măsuri fiscal-bugetare stimulative și în anul 2021

1325
Mediul de afaceri și piața muncii vor fi susținute prin măsuri fiscal-bugetare stimulative și în anul 2021 - fond7mediuldeafaceri-1609267815.jpg

Articole de la același autor

În anul 2021, Guvernul României va continua politica de susținere a economiei, grav afectată de restricțiile impuse de pandemia Covid-19, a anunțat premierul Florin Cîţu.



Construcția bugetară va urmări „consolidarea fiscală” și va avea la bază un deficit de circa 7% din PIB, care, în contextul economic actual, nu reprezintă o frână pentru economie. „Politica fiscală va rămâne stimulativă doar în prima parte a anului sau poate se va muta către o politică fiscală neutră în partea a doua a anului”, a explicat premierul. Sau altfel spus, în anul 2021 nu vor avea loc majorări de taxe și impozite.


Amânarea plății ratelor la bănci ar putea continua și în prima parte a viitorului an. Pornind de la o decizie a Autorității Bancare Europene, guvernul a găsit soluția prin care să se poată prelungi această facilitate pentru anumite categorii.


Măsurile active de sprijin pentru forța de muncă vor continua până la data de 30 iunie 2021. Este vorba de indemnizația acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă și de acordarea ajutorului pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă. După cum se știe, pentru angajații care au revenit din șomaj tehnic, statul plătește 41,5% din salariu.


În domeniul ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor, va continua programul IMM Invest. Totodată, va fi lansat un program nou: Agro IMM Invest, în care statul vine cu garanţii de până la un miliard de lei și care va fi aprobat în următoarea ședință de guvern.


Sectorul HoReCa – grav afectat de restricțiile impuse de pandemie - va beneficia de sprijin financiar, printr-o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane de euro. Totodată, în anul 2021 vor fi acordate voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, pentru stimularea turismului românesc. În plus, agenții economici din sectorul HoReCa vor fi scutiți de impozitul specific pe care îl plăteau.


În viitorul an, va fi extinsă perioada de aplicare a facilităților pentru cei ce au datorii către stat. Angajatorii, companiile vor avea posibilitatea să decidă până la 31 martie 2021 în ce mod vor dori să-şi stingă obligațiile bugetare, corespunzător situației fiscale. De asemenea, se extinde şi măsura privind obligațiile bugetare ce pot intra în restructurare. Dacă în prezent făceau obiectul restructurării obligațiilor bugetare restante la 31 iulie 2020, de-acum vor putea fi restructurate și cele restante la 31 decembrie 2020.


În domeniul salarial, o primă măsură îi vizează pe angajații din sectorul bugetar, ale căror salarii vor fi înghețate. Totodată, va fi efectuată o analiză amplă privind efectele şi implicațiile Legii salarizării și a excepțiilor apărute în ultimii ani.
Salariul minim brut pe economie va fi majorat în 2021. În urma discuțiilor cu patronatele și sindicatele, s-a ajuns la un compromis, salariul minim urmând să crească cu 3,1%, cu puțin peste rata inflației din 2020, estimată la 1,8%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4542 secunde