Măsurile luate de BNR pentru asigurarea stabilității financiare

173
Măsurile luate de BNR pentru asigurarea stabilității financiare - masurileluatedebnrpentruasigurar-1589981160.jpg

Articole de la același autor

"După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza Covid-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilității recâștigate și asigurarea lichidității necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

El a detaliat acțiunile întreprinse de BNR în această perioadă de criză. Banca centrală a sporit considerabil volumul operațiunilor repo, a inițiat și a continuat cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50% la 2,00% a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR3M a coborât de la 3,24% (la 20 martie 2020) la 2,61% (la 23 martie), iar apoi la 2,44% (la 15 mai). În același timp, cursul de schimb leu - euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4%), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice.

Pe acest fond, în perioada 1 aprilie - 15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat cu succes pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai. Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent.

Astfel, în cazul maturităților de până la un an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională. Cele aferente maturității de 10 ani au rămas cu doar 0,5% deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotații au scăzut cu 0,15%.

Pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat, avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5% în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77%) și la 0,25% în cazul celor pe 5 ani (3,82%).

"Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naționale a României rămâne asigurarea lichidității necesare finanțării cheltuielilor statului și economiei reale în condiții de stabilitate relativă a cursului de schimb a leului și de reducere graduală și sustenabilă a ratelor de dobândă", a afirmat guvernatorul BNR. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5719 secunde