Măsuri de urgență în sprijinul fermierilor și pescarilor Uniunii Europene

239

Articole de la același autor

Producătorii de produse-agroalimentare se confruntă cu criza forței de muncă, din cauza suspendării liberei circulații a lucrătorilor sezonieri, pe care se bazau foarte mult.

Statutul de "lucrători critici" acordat de Comisia Europeană pentru această categorie de forță de muncă nu a rezolvat situația, întrucât mulți nu doresc să plece de acasă. Drept urmare, producția va fi mai redusă și ar putea avea un impact negativ asupra prețurilor. Pe de altă parte, sectorul agricol a pierdut clienți importanți odată cu închiderea hotelurilor și restaurantelor.

La rândul său, pescuitul se confruntă cu dificultăți logistice în porturi, creșterea prețurilor pentru transportul produselor pescărești, restricțiile comerciale în relațiile cu țările din afara UE, prăbușirea prețurilor, pierderea piețelor. În plus, deținătorii navelor de pescuit au probleme privind securitatea sanitară a echipajelor și efectuarea schimburilor de echipaje, din cauza restricțiilor de circulație și carantinei.

În cadrul sesiunii plenare din 17 aprilie, eurodeputații au aprobat asistența financiară pentru comunitățile de pescuit și fermierii din sectorul acvaculturii. Europarlamentarii au decis că statele UE vor putea oferi sprijin pentru: pescari pe perioada încetării temporare a activităților de pescuit; fermieri din acvacultură pe timpul suspendării sau reducerii temporare a producției; organizații de producători în vederea depozitării temporare a produselor pescărești și de acvacultură.

Printre măsurile adoptate în sprijinul sectorului agricol se numără: realocarea fondurilor agricole nefolosite pentru combaterea efectelor crizei în zonele rurale; flexibilizarea și simplificarea accesului la fondul agricol european pentru dezvoltare rurală, care va permite împrumuturi sau garanții în condiții favorabile, cum ar fi dobânzi foarte mici sau programe de plată favorabile, pentru a acoperi costuri operaționale de până la 200.000 euro.

La rândul ei, Comisia Europeană a decis: reducerea numărului controalelor fizice la ferme; extinderea cu o lună, până la 15 iunie 2020, a termenului până la care fermierii pot solicita plățile directe și plățile pentru dezvoltare rurală. În plus, avansurile acestor plăți vor crește de la mijlocul lunii octombrie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9107 secunde